Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Agrárinnováció és vadgazdálkodás workshop

Utolsó módosítás: 2019. február 14.

Az agrárinnovációt segítő kutatásokról illetve a vadgazdálkodás és vidékfejlesztés terén megfigyelhető aktualitásokról tartottak workshopokat a Magyar Tudomány Ünnepe keretén belül az egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karán

Agrárinnovációs kutatások eredményei

Dr. Bujdosó Zoltán és Dr. Fodor László a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó workshop megnyitóján, köszöntő előadásában az innovatív megoldások költséghatékony és környezetkímélő növénytermesztéshez kapcsolódó kutatások jelentőségét, ezek gyakorlatba, és az oktatási folyamatba történő beillesztését hangsúlyozta.

A kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézet kísérleti területén a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó kutatások partnerek bevonásával valósultak meg. A termesztésben hangsúlyosabbá válik a mikrobiológiai készítmények alkalmazása, amelyekről Justus Lilla ügyvezető (Bio-Nat Kft.) és Holopovics Zoltán szakmai vezető (Agrova Kft.) tartott előadást. A Phylazonit és Micro-Vital készítmények alkalmazásával szántóföldi kultúrákban elért eredményeket, a kutatás módszereit az Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Intézet munkatársai – Dr. Láposi Réka, Dr. Kaprinyák Tünde – ismertették.

A perspektivikus ciroktermesztésről az alkalmazott technológiai megoldásokról tartott előadást Kovács Krisztián területi képviselő (Euralis Kft.), hangsúlyozta a növény kedvező technológiai tulajdonságait és a gluténmentes táplálkozásban betöltött szerepét. Bódis Zoltán kereskedelmi vezető a Limagrain Kft. gazdálkodóknak nyújtott termőhely-specifikus szak- és technológiai tanácsadás innovatív gyakorlati megoldását ismertette. Bélteki Ildikó doktorjelölt a mátraaljai gazdálkodók őszi búza fajtaválasztás át elősegítő fajta-összehasonlító, 11 éven át tartó kísérletek eredményeiről tartotta előadását. Dr. Tóth Szilárd a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben megvalósult technológiafejlesztések termesztésre gyakorolt hatását ismertette.
A rendezvény megvalósulását a „Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen" (EFOP-3.6.1-16-2016-00001) – Európai Uniós pályázat támogatta.

Aktualitások a vadgazdálkodás és vidékfejlesztés terén

A Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Intézet szervezésében a vadgazdálkodás és a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről folytattak tudományos eszmecserét egy workshop keretében. Így szó volt a két éve bevezetett tájegységi vadgazdálkodás, ill. a tájegységi fővadászi rendszer működéséről, eredményeiről, az eddigi tapasztalatokról, az elmúlt hónapok egyik legfontosabb problémájáról, az afrikai sertéspestis hazánkban való megjelenéséről és terjedéséről, a védekezés tapasztalatairól, a trófeabírálati rendszer legfrissebb változásairól, valamint a vadászható vadfajok károkozásával kapcsolatos kárbecslési módszerről.

A vidékfejlesztési szekcióban sor került az agrárszektor működési sajátosságainak bemutatására a családi gazdaságok aspektusából. A gazdaságok versenyképességének, fejlődésének és az élelmiszerellátásban betölthető lehetséges szerepköreinek vizsgálata agrárgazdasági és vidékfejlesztési szempontból egyaránt fontos. Szó esett a szőlőfajták termesztésének modernizációjáról, a fajták földrajzi térnyerésének a helyi, tájjellegű borok piaci versenyképességére gyakorolt negatív hatásairól és az erre adható válaszokról, kiemelve a térségi marketing egyik lehetséges eszközeként a Mátraaljai „vulkanikus" borokat, amelyek a térség turisztikai és vidékfejlesztési lehetőségeit is bővítenék.

Végül bemutatásra került, hogy a megyei területfejlesztési tervdokumentumokban, illetve az integrált településfejlesztési stratégiákban mekkora jelentőséget tulajdonítanak a helyi termékek értékesítését elősegítő rövid ellátási láncoknak. A termelők és a fogyasztók közötti kapcsolatrendszer javítása kiemelten fontos lehet a helyi erőforrások hasznosulása és a város-vidék kapcsolatoknak a megerősítése szempontjából.
Agrárinnováció és vadgazdálkodás worskhop előadásainak tanulmánykötete

Fotó:
Lénárt Dóra
Unghváry Tamás


< Vissza