Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Agrárkutatási előadások a Magyar Tudomány Ünnepén

Utolsó módosítás: 2019. november 21.

Az Eszterházy Károly Egyetem 2019-ben is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. Az Agrártudomány és Vidékfejlesztés iránt érdeklődők 15 előadást hallgathattak meg a gyöngyösi campuson 2 szekcióban.


Az agrárszektor fejlesztési lehetőségei, a vadászattal kapcsolatos tények és tévhitek, a fürj állománynagyságának felmérése. Többek között ezekről a témákról is hallhattak előadásokat azok az oktatók, szakemberek és hallgatók, akik A vadgazdálkodás és a vidékfejlesztés időszerű kérdései szekciót választották.


Dr. Tóth László a Vidékfejlesztési és Tájgazdálkodási Intézet intézetigazgatója hangsúlyozta, kivétel nélkül aktuális témájú előadások kerültek a programfüzetbe. Az érdeklődők informálódhattak például a Magyarországon 3 évvel ezelőtt bevezetett tájegység vadgazdálkodás és a tájegységi fővadászi rendszer működéséről, ami hatékonyabbá teszi az országban működő 1500 vadgazdálkodási egység működését. Emellett szó volt a valamikor még vadászható, ám az állomány drasztikus csökkenése miatt védetté nyilvánított fürjekről, egy másik előadó pedig tévhiteket próbált eloszlatni azáltal, hogy rávilágított a vadgazdálkodás és az orvvadászat közti különbségekre.


A szekcióban délután a vidékfejlesztés sajátos és fontos kérdései kerültek előtérbe. Szó volt a mezőgazdasági és ipari szakmák felnőttképzésben betöltött szerepéről és a területi különbségekről, a helyi termékekről, valamint a sport életminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatáról egy vidéki település példáján keresztül.


A Magyar Tudományos Ünnep alkalmából megszervezett másik workshop a Kutatás-fejlesztés és innováció: Az EFOP 3.6.1 projekt agrárkutatási eredményeinek hasznosítása a mezőgazdasági gyakorlatban címet kapta. A szekció előadásai egyrészt a Kompolti Kutatóintézetben végzett agrárkutatásokkal, elsősorban a növénynemesítés eredményeivel foglalkozott. Az érdeklődők megismerkedhettek a kompolti árpanemesítéssel, a kompolti árpafajták jelenlegi szerepével és a gazdálkodók szemszögéből az üzemi teljesítményükkel. A másik témakör a komplex tápanyagutánpótlást célzó termékeket, az ezekkel végzett kompolti kutatásokat és a gazdálkodók gyakorlati tapasztalatait foglalta össze. A fejlesztők, forgalmazók bemutatták a FUMAG és CARBONBOR lombtrágya termékcsaládokat és a Mikro-Vital baktériumkészítményeket is.


Dr. Fodor László, az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar dékánja hangsúlyozta, fontos, hogy a minél szélesebb körű gyakorlati hasznosíthatóság érdekében a szakmában dolgozók megismerkedhessenek a kutatóintézetben elért eredményekkel, hiszen a hatékony szaktanácsadás csak saját, gyakorlati tapasztalatok alapján képzelhető el. Ezt a célt szolgálta a tudomány ünnepe alkalmából szervezett workshop is.

szöveg, fotók: Nagy Réka


< Vissza