Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Környezettudatos fiatalok

Utolsó módosítás: 2019. október 15.

Környezetvédelmi tanulmányi versenyt szervezett a Gyöngyösi Károly Róbert Campus Agrártudományi- és Környezetgazdálkodási Intézete az Öko-Klub hallgatóival közösen. A vetélkedőn középiskolásokból álló 3 fős csapatok mérték össze tudásukat. A verseny célját és az idei tapasztalatokat Dr. Láposi Réka, az Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Intézet intézetigazgatója, és Dr. Tury Rita adjunktus foglalta össze.

A környezetvédelem és a környezettudatosság mind a hétköznapokban, mind az oktatásban központi témákká váltak az elmúlt két évtizedben. A pedagógusok egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak arra, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban megismerkedjenek például a szelektív hulladékgyűjtéssel és megtanulják, hogyan válhatnak környezettudatos felnőttekké.

Hulladékgazdálkodás, természetvédelem, levegőszennyezés, éghajlatváltozás. A mai fiatalok számos fórumon találkoznak ezekkel a témákkal, ezért a környezetvédelmi tanulmányi verseny szervezői nem adtak meg kötelező irodalmat, és nem határoztak meg témaköröket sem a felkészüléshez. Arra voltak kíváncsiak, hogy a középiskolások mennyire tudják használni a már megszerzett tudásukat.

A verseny rendhagyó volt, ugyanis a feladatok megoldásához a csapatok használhattak segédeszközöket is, például okostelefont. A szervezők célja ezzel az, hogy az információ szelektálására és kritikus gondolkodásra ösztönözzék a fiatalokat. A középiskolások így megtapasztalhatták, hogy mennyire hasznos lehet a hétköznapokban, ha az ember jól tudja használni az internetet.

A verseny idén kifejezetten népszerű volt a fiatalok körében. Gyöngyösi, mátrafüredi, jászárokszállási, jászapáti, hatvani és aszódi középiskolák csapatai is jelentkeztek. 7 intézmény 45 diákja mérte össze tudását.

Az 1. helyen az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Általános Iskola Emberpalánták csapata végzett. (A csapat tagjai: Bunna Dzsenifer, Mohácsi Gábor, Novák Boldizsár, Felkészítő tanár: Csörgei Rita)

2. helyezést ért el a mátrafüredi Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakgimnázium és Szakközépiskola HASZETÓ csapata. (A csapat tagjai: Hadházy Máté, Szenes Marcell, Tóth Máté Botond, Felkészítő tanár: Fülöpné Patlók Zsuzsanna)

A 3. helyet pedig a hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium 2. csapata vitte el. (A csapat tagjai: Rideg István, Ludányi Zsombor, Ács Ferenc, Felkészítő tanár: Kiss Judit)

Az első három helyezett csapat értékes könyvutalványban részesült, de egyetlen résztvevő sem távozott üres kézzel.

 

szöveg, fotó: Nagy Réka


< Vissza