Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Eszterházy irodalmi verseny középiskolásoknak

Utolsó módosítás: 2019. február 25.

Döntő. 2019. február 23. Az EKE Irodalomtudományi Tanszéke által szervezett „Eszterházy irodalmi verseny középiskolásoknak – Ady Endre életműve" döntőjére 2019. február 23-án került sor a Líceum Dísztermében.


A versenyt hagyományteremtő szándékkal, a középiskolás diákok irodalom iránti érdeklődésének felkeltése, a tehetséges tanulók fejlesztése, a diákok irodalomtörténeti és irodalmi ismereteinek bővítése céljából hirdették meg. Az első verseny témája Ady Endre halálának 100. évfordulójához kapcsolódva a költő életműve volt.
A versenyre a régió 10-12. évfolyamos középiskolásai háromfős csapatokkal nevezhettek. A verseny írásbeli fordulója – amelyre tavaly októberben került sor – elektronikusan kitöltendő feladatsorból, ill. egy esszé megírásából állt. A döntőbe a versenyre nevezett húsz csapatból a kilenc legmagasabb pontszámot elért csapatot hívták be a szervezők.
A döntőt Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja, az Irodalomtudományi Tanszék vezetője nyitotta meg. A verseny szervezői rövid zenés irodalmi műsorral köszöntötték a versenyző csapatokat: Majoros Nikolett és Majoros Roland Ady istenes verseiből zenésített meg néhányat.
A döntőn a hagyományos feladatokon túl játékos, kreatív feladatok is vártak a versenyzőkre.
A délelőtti forduló hat feladatból állt (Ki írta?, Ady-totó, Bombasztikus szalagcímek, Vers a versben, Ady-Activity, ill. Szónoklat: gyászbeszéd Ady Endre temetésén). Ebéd után került sor a Líceum-kódra, amelynek során a csapatoknak játékos feladványok segítségével kellett felkeresniük a Líceum emblematikus helyeit, ahol Ady életművéhez kapcsolódó feladatok vártak rájuk. A nyolc állomáson összegyűjtött puzzle-darabok összerakásával, ill. a kirakott képhez kapcsolódó kérdések megválaszolásával ért véget a verseny.
A zsűri elnöke, Dr. Kusper Judit, a Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék vezetője hirdette ki a kétfordulós tanulmányi verseny eredményét. A verseny összes résztvevője emléklapot és egy kis ajándékcsomagot kapott, az első három helyezést elért csapatok tagjai és felkészítő tanáraik pedig könyvutalványt nyertek.
A verseny győztesei:
1. helyezett: Irodalmi lépegető
Csapattagok: Bak Petra, Németh Gergő, Tóth Brigitta
Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium
Felkészítő tanár: Sáfrány Irma

2. helyezett: Végzet asszonyai
Csapattagok: Angyal Virág, Moós Janka, Mór Vivien
Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium
Felkészítő tanár: Szerencsi Judit

3. helyezett: Illés szekere
Csapattagok: Kocsis Fanni, Lotz Réka Emília, Urbán Anna
Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium
Felkészítő tanár: Borbás Ágnes

3. helyezett: Adydas-Eger
Csapattagok: Szepesi Réka, Lipták Veronika, Végh Fanni
Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium
Felkészítő tanár: Tóthné Török Anna
További helyezések:
http://www.magyar.uni-eger.hu/public/uploads/helyezesek_5c72ae90d5f8f.pdf

 

 

 

 

 

 


< Vissza