Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Fekete Péter köszöntése

Utolsó módosítás: 2018. december 03.

90. születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Fekete Péter nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanárt kollégái, barátai. A névtantól a dialektológiáig címmel a rendezvény a Magyar Nyelvészeti Tanszék tudomány ünnepi záróeseménye is volt egyben.

„A Magyar Nyelvtudományi Társaság egri csoportja és a Magyar Nyelvészeti Tanszék közös rendezvényének kezdetén dr. Zimányi Árpád főiskolai tanár méltatta dr. Fekete Pétert, aki több mint ötven évet töltött az intézményben.

Önzetlen és jószívű – ezekkel a tulajdonságokkal jellemezte az ünnepeltet dr. Zimányi Árpád. Egykori tanítványai közül többen továbbvitték azt, amit mesterüktől, dr. Fekete Pétertől tanulhattak, akár a dialektológia, a névtan vagy a szociolingvisztika területén. Élénken foglalkoztatta az anyanyelvi nevelés ügye, aktívan részt vett a tudományos közéletben.

A Magyar Nyelvészeti Tanszék tudományos közleményeinek idei száma ez alkalomra jelent meg, melyben régi és új kollégák, hallgatók művei olvashatóak. A kötetet dr. Domonkosi Ágnes tanszékvezető főiskolai tanár adta át az ünnepeltnek.

Az ünnepséghez kapcsolódó előadások előtt dr. Fekete Péter is szólt a vendégekhez. Úgy fogalmazott: életének túlnyomó részét az intézményben töltötte, de hangsúlyozta, hogy mindaz, amit elért, kollégái nélkül nem jöhetett volna létre.
Végül dr. Angyal László a Konstantin Filozófus Egyetem adjunktusa Magyar névtani kutatások Szlovákiában címmel, dr. Kalcsó Gyula egyetemünk főiskolai docense pedig A történeti korpuszok nyelvjárástörténeti felhasználásának lehetőségei címmel tartott előadást.
Fotók: Kakuk Dániel.

 

 

 

 


< Vissza