Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Példaképek a kultúrában

Utolsó módosítás: 2019. február 12.

Interdiszciplináris workshop

A Performativitás Kutatócsoport workshopot szervez A példakép a kultúrában címmel, melyre szeretettel hívunk minden érdeklődőt.

A programot a következő linken tekintheti meg: https://iig.uni-eszterhazy.hu/download/23S9ncSC9ANFHYwZ86KOhmaAd2oDd67CYeIiLpKK
A példaképeket valamikor régen a vallások és mítoszok paradigmatikus, nagy alakjai, a történelem kiválóságai és az irodalmi művek, valamint a mesék főszereplői adták. Az ókori görög drámairodalom még tele volt olyan hősökkel, akik morális paradigmákat jelenítettek meg, és lehetett választani, hogy melyikkel szeretnénk azonosulni. A mai medializált élet, az internet, a blogok, a reality show-k világa tele van olyan önjelölt hősökkel, akiket akaratlanul is követünk, mert mindenhol őket látjuk, miközben – legtöbbször – sem a morális, sem a kulturális értékrendjüket nem tudjuk vállalni.
Jelenkorunkban vajon érvényesek-e még a klasszikus minták? Vagy másféle erkölcsi útmutatásokat követünk? Lehetnek-e még példaképeink? Egyáltalán szükségünk van-e rájuk az identitásképzéshez?
Ezekről a kérdésekről fogunk előadásokat hallgatni, beszélgetni meghívott vendégeinkkel, illetve filozófusok vezetésével szöveget olvasni és elemezni.

Az esemény nyilvános. Mindenkit szeretettel várunk!

Ideje: 2018. február 14., 13.30-19.00 óra.
Helye: Eszterházy Károly Egyetem, Líceum, A/214. terem.


< Vissza