Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Filozófiai konferencia

Utolsó módosítás: 2017. február 08.

Február 3-4-én került sor az Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő Performativitás Kutatócsoport szervezésében A feltalálás vágya és ígérete című konferenciára.

Az interdiszciplináris konferencián elhangzott előadások átöleltek szinte minden olyan területet a poétikai invenciótól a tudományos felfedezésen át a politikai invencióig, ahol az új, a fennállóhoz képest más ki- és feltalálása kitüntetett értékkel bír. A meghívott előadók, tudományterületük elismert képviselői, az irodalom, a film, az építészet, a zene, a filozófia, a matematika alkotótevékenységét vizsgálták.

 

 

A konferenciát a Természettudományi Kar Dékánja Pénzesné Dr. Kónya Erika nyitotta meg, jelezve, hogy olyan területről van szó, ahol az emberi szellem teremtőtevékenységének csodája, az akadémiai diszciplináris és módszertani korlátokat megelőzően, a humántudósok és a természettudósok közös tapasztalatává válhat.

 


Intézményünk Bölcsészettudományi Karáról Széplaky Gerda A lét sötétjében – avagy mit jelent invenció nélkül élni. Megjegyzések Tarr Béla és Krasznahorkai László műveihez, Szíjártó Imre A nulláról kezdeni. Korai filmesztétikák képe a film születéséről, Loboczky János Történelem és invenció Schiller Don Carlos című drámájában, Kicsák Lóránt A társadalmi képzelőerő szerepe a társadalmi-történelmi világ megteremtésében és megújításában. Cornélius Castoriadis reménye címmel tartott előadást.

 

 

A konferenciát megelőző napon, február 2-án szövegértelmező szemináriumra került sor, melyen Jacques Derrida: Psyché. A más föltalálása című szövegét vitaindító előadásokban felvetett szempontok alapján értelmezték a résztvevők. Derrida szövege Kicsák Lóránt fordításában jelenik hamarosan a L'Harmattan Kiadónál.

 

Fotó: Szántó György


< Vissza