Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Dr. Antal Éva előadása a XIX. Utópia konferencián

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 23.

Dr. Antal Éva az Anglisztika és Amerikanisztika Intézet habilitált főiskolai tanára nemzetközi konferencián vett részt 2018. július 9. és 12. között a spanyolországi Tarragona egyetemén (Universitat Rovira i Virgili).

Oktatónk harmadszor adott elő a brit-amerikai utópia társaság (USS) évenként más-más ország egyetemén megrendezésre kerülő konferenciáján, ahol Magyarországot az EKE mellett az ELTE egyik angolos oktatója képviselte. Antal Éva a nyitónapon tartotta meg a 19. század végi női utópiákról szóló előadását The New Woman in the "New Harmonies": Socialist-Feminist Utopias of 1880s-90s címmel, és szekciót is vezetett (Gendered Utopias) - csak úgy, mint a tavalyi konferencián a Gdanski Egyetemen. A mostani előadás és az azt követő diszkusszió sikerét jelzi, hogy két lengyel kolléganővel a lublini Maria Curie-Skłodowska Egyetemről már elkezdték szervezni azonos kutatási területükön a panelt a bolognai konferenciára.
A konferencián a világ számos országából adtak elő kutatók, így alkalom nyílt további szakmai kapcsolatok építésére. A társaság brit vezetője, Gregory Claeys Professzor (Royal Holloway, University of London) különös figyelmet fordít a középkelet-európai résztvevőkre, így a két magyar kutatóval külön egyeztetett. Oktatónk figyelmébe ajánlotta az egyetemünkön doktoranduszoknak elindított angol nyelvű e-folyóiratot, Pro&Contra címen (https://proetcontra.eu), melynek két 2018-as száma a brit kutató könyveiről közöl majd recenziókat. Ezen felül a brit professzor üdvözölte, hogy Egerben a Líceum Kiadó gondozásában megjelent William Morris Hírek Seholországból utópiájának magyar fordítása, ami hiánypótló mű a szakmában.
A konferencia programja itt elérhető: http://wwwa.fundacio.urv.cat/congressos/utopian-studies-society/programme
A konferencia részvétel az EFOP-3.6.1-16-2016-00001 Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

 

 


< Vissza