Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tavaszi Fesztivál

Utolsó módosítás: 2018. március 13.

A Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet három előadással vesz részt az idei Egri Tavaszi Fesztiválon.

2018. március 22., 17.00, Líceum (112-es terem):
„Franciadrazsék" - Mit adott a francia kultúra a világnak?


Michelin-csillag, trubadúrlíra, pezsgő, a Grál, bagett, mozi, Szabadság-szobor, racionalizmus, parfüm, kis fekete ruha, impresszionizmus, camembert, Bocuse d'Or, frankofónia...
Ez csak néhány példa azon tárgyak, fogalmak, alkotások közül, amelyeket a francia kultúra adott a világnak. A francia kultúra, amely sokszínű, eleven és máig ható. Az előadás e kultúra néhány ismert és kevésbé ismert gyöngyszemét szeretné bemutatni az érdeklődőknek.
Előadó: Körömi Gabriella (EKE, Irodalomtudományi Tanszék)

2018. április 17., 17.00, Líceum (112-es terem):
Száz év design - A finn kultúra múltja és jelenje

Ha Finnország, akkor ezer tó, szauna, favágók, Mikulás és Nokia – ezek a sztereotípiák, úgy tűnik, továbbra is a magyarok Finnország-képének alappillérei. A finn formatervezés azonban sajnos még mindig csak jórészt szakemberek által ismert, holott első figyelmet érdemlő alkotásai már körülbelül száz éve megjelentek, az 1950-es évektől pedig a világ élvonalában van új szemléletű forma- és színvilága, természetes anyaghasználata, igényes megoldásai miatt. Előadásomban a design bemutatásával igyekszem hozzájárulni ahhoz, hogy árnyaltabb legyen a Finnországról kialakított képünk, és a hagyományos sztereotípiák mellett ismert legyen a Marimekko, az Iittala, a Kalevala koruk vagy Alvar Aalto és Tapio Wirkkala neve is.
Előadó: Takács Judit (EKE, Nyelvtudományi Tanszék)

2018. április 18., 17.00, Líceum (112-es terem):
Elágazó meseösvények kertje - A mesék szerepe és helye az oktatásban

Életünk számos útelágazást, döntési helyzetet rejt, melyek hol könnyebben, hol nehezebben járható ösvényeket kínálnak. Ezeknél az útelágazásoknál nagy segítségünkre lehet egy-egy mese, mesei helyzet a tarisznyánkban, hiszen a mesék képi világa, archetipikus tudása mindig újranyíló ajtó, erős kapaszkodó lehet számunkra. „Négykezes" előadásunkban azt szeretnénk bemutatni, hogyan tudjuk alkalmazni e „mesemódszertant" az oktatási tevékenység során, avagy hogyan tudnánk eligazodni az elágazó meseösvények kertjében.
Előadók: Boldizsár Ildikó – Kusper Judit (EKE, Irodalomtudományi Tanszék)

 

Előadásainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 


< Vissza