Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

GYAKORLÓ ISKOLÁSOK A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPÉN

Utolsó módosítás: 2016. november 23.

Az Eszterházy Károly Egyetem Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának egyike a „Műtárgyak a Comenius Campuson. A Sárospataki Képtárból kihelyezett alkotások a Magyar Tudomány Ünnepére"című program.

Ennek keretében különféle tantárgyakban hallgatók dolgozzák fel a műalkotásokat, illetve a campus gyakorló helyszíneiről fogadott gyermekcsoportok is bekapcsolódnak a tevékenységekbe.

A vizuális kommunikáció elnevezésű tantárgyban – melynek lényege iskolában is hasznos kép-szöveg szerkesztések, komponálások gyakorlása – a 3. éves tanító szakos hallgatók feladatlapokat is készítenek. Ez a téma az idén a Képtárból kölcsönzött alkotásokra és azok művészeti-művészettörténeti környezetére irányult.
A műtárgyakkal történő ismerkedést követően tantárgypedagógiai szempontból megfelelő és a korosztályra célzott érdekes feladatokat találtak ki a hallgatók, majd grafikailag is elkészítették a néhány oldalas feladatlapokat.

 

November 21-én a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából a 4. a osztály 21 tagját fogadtuk a műelemző foglalkozáson. A gyerekek Szebényiné Újhelyi Ildikó osztályfőnök vezetésével vettek részt a programban. Közvetlenül a műtárgyak mellett, nagy érdeklődéssel és több esetben IKT eszközök felhasználásával (pl. zene és festmény párosítása, internetes kutatómunka a kiállításon látható műalkotásokhoz kapcsolódóan) folyt a tanulás. Módszertani szempontból még egy sajátossága volt a rendezvénynek: a hallgatók egyéni feladatlapjaihoz, illetve minden kistanítónénihez és kistanítóbácsihoz mindössze két-két gyermek kapcsolódott, így ténylegesen egyénekre szabott magyarázatokkal és javaslatokkal zajlott a műtárgyfeldolgozás.

 

 

A fentebbi műelemző feladatlapos téma módszertani szempontból a Comenius Campuson folyó komplex vizuális kommunikációs projektek közé tartozik, így bekapcsolódik a 2016-2020 között megvalósuló MTA szakmódszertani kutatás szemléleti körébe.
A tanítók igen nagy odafigyelést tanúsítottak és jó minőségű szakmai munkát végeztek, a gyerekek kíváncsiak, elgondolkodók és kreatívak voltak. Az elmélyedt munkát jól érzékeltetik a fotók és a megoldott feladatlapok.
A gyakorló iskolából még várunk csoportot egy egészen más műtárgyfeldolgozásra, majd november végén óvodásokkal zárul az eseménysor.

 

A mellékelt képeken részletek Fodor Áron, Pájer Álmos László és Vámosi Gábor feladatlapjából; a feladatlapok készítői: Buda József Bence, Jakab-Kelemen László, Stumpf Jankó Zsanett.
Tanítók: Béres Máté István, Buda József Bence, Frank Tímea, Jakab-Kelemen László, Jankó Zsanett, Juhász Adrienn, Koronky Zsófia, Molnár Vivien, Noszály Kamilla, Szilágyi Regina Mária, Tari Zsolt

 

 

hír: Dr. Sándor Zsuzsa
fotó: Sasi Gábor
szken: Aranyosiné Muszbek Irén


< Vissza