Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

„Akarni kell, dolgozni és nyerni”

Utolsó módosítás: 2017. május 20.

Koltai Lajos rendező, operatőr már Egerről álmodik, mindennapjait ugyanis az a gondolat tölti ki, hogyan lehetne Eger Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A kihívás rendkívül lelkesíti, tele van ötletekkel, ugyanakkor kemény feladat is vár rá: ő lett ugyanis a pályázat művészeti vezetője.

Rohan, ebédelni is alig van ideje. A Városházán tudunk leülni pár percre, hogy megtudakoljam, merre tart a munkafolyamat. Arról, hogy lelkileg hogy érintette ez a felkérés, elérzékenyülve beszél. Elárulja: három fontos dolog köti érzelmileg Egerhez. Egyrészt itt született, itt élt a mestere, Illés György, az iránta érzett szeretetből, tiszteletből azonnal elvállalta a felkérést. Másrészt évek óta tanít az Eszterházy Károly Egyetemen, harmadrészt nagyon szereti a várost, mert - mint fogalmaz –, csodálatos adottságokkal rendelkezik, és tele van értékekkel. Nagyon megtisztelőnek érzi a felkérést, jóérzés tudnia azt, hogy Egernek őrá van szüksége.

Hogy mi a legfőbb célja, az egyértelmű: Egerből kulturális fővárost kell csinálni, mondja, és ez óriási dolog. Sokszor hallja, hogy nem olyan aktívak a városban a közösségek, nehezen fognak össze, de úgy érzi, ez az ügy most abszolút alkalmas az együttgondolkodásra. „Mi nemcsak szórakoztatni, hanem tanítani is szeretnénk a művészet eszközeivel azokat, akik itt élnek, vagy idelátogatnak. Igazi interaktív kulturális élményt szeretnénk nyújtani" - teszi hozzá meggyőződéssel.


Élvezettel beszél arról, hogyan kel majd életre Eger utcáin a kultúra, a kepesi fénygondolat, a film, a képzőművészet eszközeivel hogyan fogják felöltöztetni, megtölteni a várost, és megmutatni Európának. Művészeti csoportokkal dolgozik együtt, közösen gondolkodnak a cél eléréséért: Egernek kulturális fővárossá kell válnia. „Folyton ezen jár az eszem – mondja mosolyogva -, ezzel alszom el, ezzel ébredek."

S hogy mi a város ütőkártyája a többi induló magyar várossal szemben? A válasz azonnal megvan: a város adottsága, mely a többihez nem hasonlítható. A történelemre, az építészetre, a borra, a vízre kell építeni, de szeretnék Eger környező településeit is bevonni a munkába. Oscar-jelölt operatőrként nagyon jól tudja: míg nincs kimondva a nyertes neve, mindenkinek sansza van. „Tudja, a pályázat főképp a kultúra és a tudomány kapcsolatán alapul, a Széchenyi utcán, az egyetemtől a Kepesig lesz úgymond a tengely, a kultúra utcája, sőt, még azon is túl, egész a Vitkovics Házig, a Rác templomig. Egy olyan akusztikus kulturális teret álmodtam meg a város közepére, amely minden művészeti ágnak otthont ad, és ami szintén nagyon fontos: ez utána itt marad Egernek, gazdagodik vele a város. Idén beadjuk a terveket, jövő év elején megvédjük azokat, és év végére kiderül, ki a nyertes. Onnantól kezdve indul be a kemény, közös munka" – meséli bizakodva.

És hogy az Egyetemnek mindebben milyen szerep jut? „Az Egyetem és az önkormányzat márciusban stratégiai megállapodást írt alá a pályázatban való szoros együttműködésükről" - mondja. "Már most kiemelkedő feladata volt az intézménynek, hiszen az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékének hallgatói és oktatói tervezték a logót, Csontó Lajos vezetésével. Fontos szerep jut majd a filmeseknek is, például abban a látóházban, amit a mozi helyén szeretnénk létrehozni, és ahol a látogatók tanulhatnak a látásról, a vizualitásról. Közösen dolgozunk, a tudomány és a művészet mezsgyéjén."

 

 


< Vissza