Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

„Egerben elkötelezettek a kutatás mellett”

Utolsó módosítás: 2021. január 04.

Az ágazatot érintő kihívásokról, az azokra adandó válaszokról és a génbank bővítéséről is beszélt a magyarmezogazdasag.hu-nak az Eszterházy Károly Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat birtokigazgatója.

Egerben 850 szőlőfajtát és klónt magában foglaló génbank áll rendelkezésünkre, melyet 2020-ban is bővítettünk - magyarázta a lap megkeresésére Hegyi Ádám István. Az Eszterházy Károly Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat birtokigazgatója elmondta, a génbankban nagyrészt rezisztens és hibrid fajták találhatók, amely az utóbbi időben több mint 300 hazai szőlőfajta változatával (klón) bővítettek.

 

A cikkben olvashatunk egyebek között arról is, hogy a mediterrán klíma kiterjedése várható hazánkra is, abban jellemző hatások befolyásolják már ma is az évjáratokat, ezért Egerben kiemelt figyelmet fordítanak olyan betegségek vizsgálatára mint a feketerothadás és a tőkeelhalást kórokozó komplex/tünetegyüttes. A piaci kihívásokat rövid ellátási lánc specifikus projekttel kívánják megismerni és kezelni.


< Vissza