Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

1956 - itt jártak az egykori hallgatók

Utolsó módosítás: 2017. július 09.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcnak fontos központja volt a Líceum, és fontos résztvevői az Egri Pedagógiai Főiskola egykori hallgatói. Az eseményekre emlékezve kiállítás nyílt az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetében, melyre meghívták az egykori hallgatókat is. A forradalom résztvevői Eszterházy-emlékérmet vehettek át dr. Liptai Kálmán rektortól.

Június 16-án, Nagy Imre kivégzésének 59., újratemetésének 28. évfordulóján nyílt meg egy hiánypótló kiállítás Az 1956-os események az Egri Pedagógiai Főiskolán és Egerben címmel az Egyetem Történelemtudományi Intézetében. A tárlat az Egri Pedagógiai Főiskola hallgatóinak tevékenységét és a MEFESZ (Magyar Egyetemi és Főiskolai Egyesületek Szövetsége) történetét mutatja be. Pár héttel később, július 5-én különleges vendégek nézhették meg a tárlatot: maguk a forradalom egykori szereplői, akik akkor hallgatók voltak a főiskolán.

Dr. Kozári József nyugalmazott főiskolai tanár, a kuratórium elnöke kiemelte: az egriek keveset tudnak a főiskolán lezajlott eseményekről és azok főszereplőiről, ezért tartották fontosnak a dokumentumok kiállítását. A tárlat anyaga áttekintést ad többek között a forradalom hátteréről, a harci eszközökről, fegyverekről, a szellemi megtorlásról, a főiskola szerepéről, a MEFESZ lapjáról (a MEFESZ 1956. október 21-én alakult meg a Líceumban), plakátokról, korabeli sajtóanyagokról, illetve az Eszterházy Károly Egyetem oktatóinak a témában megjelent könyveiről. Kozári József hozzátette: a MEFESZ és a Líceum is jelentős szerepet játszott a forradalomban. A fiatalok megmozdulása, a főiskola tornyán lévő több mázsás vörös csillag eltávolítása, vagy a Szabad Eger Rádió beüzemelése mind jelentős esemény,  de itt rendezte be székhelyét például Eger Város Forradalmi Nemzeti Tanácsa is.

A visszatérő egykori hallgatók között ott volt például Héregi Eszter, Rudolf Ottó, és a MEFESZ elnöke, Nagy Pál is, aki a forradalom idején harmadéves magyar-történelem szakos hallgató volt. Mint mondta: meghatottságot érez, akárhányszor feleleveníti az 56-os eseményeket. Hozzátette: ünnepségeken nem, de egyébként gyakran találkoznak, és olyankor felidézik a töb mint hatvan évvel ezelőtti forradalom eseményeit.


A programon az egykori ötvenhatosok Eszterházy-emlékérmet vehettek át dr. Liptai Kálmán rektortól. A tárlat a tervek szerint az év végéig látható a Líceum második emeleti folyosóján felállított tárlókban. A kiállítást az 1956-os Emlékbizottság támogatja és „A magyar szabadság éve" programsorozat keretében valósult meg.


< Vissza