Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

30 éve szabadon

Utolsó módosítás: 2020. június 11.

Különleges kiállítás nyílt az Eszterházy téren. A 30 éve szabadon címmel nyílt tárlat az 1989-90-es évek rendszerváltásának, a kommunista uralom bukásának, és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmának emlékét idézi.

A vándorkiállítás már számos magyarországi településre eljutott, most megérkezett Egerbe is. Eredetileg a Terror Háza Múzeum előtt nyílt meg az utcai tablókiállítás, de a harmincadik emlékév tiszteletére bejárja az egész országot, hogy minél többen megtekinthessék. Az emlékév lebonyolításával Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum Főigazgatóját bízták meg.

Az egri kiállítást Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Mint mondta: egri születésű révén különösen szívet melengető számára, hogy városunkban nyithatja meg a tárlatot. Történelmi visszatekintésében kiemelte a kommunista hatalom bukását, és az azt megelőző egész folyamat lényegi pontjait. Laikusok számára is átláthatóvá váltak az ok-okozati összefüggések, amelyek Közép-Kelet Európa szabaddá válásának történetét mutatták be.

A történész hosszasan mesélt arról, hogyan harcoltak a nemzetek, és szerezték vissza ezzel a függetlenségüket. Az események előtt tíz évvel, sokan „egy lyukas garast se" adtak volna arra, hogy a kommunista hatalom elbukik, hiszen a 70'es évek kész siker sztori volt a Szovjetunió számára. Ezzel szemben Nyugat-Európa országaiban és az amerikai emberekben bizalomvesztés ment végbe. Ennek is több tényező volt az oka, melyek közül Balogh Gábor kiemelte Nixon elnök nevét, és a Watergate ügyet. Az említett előzmények mellett súlyos szerepet kaptak az emberi tényezők. Számos sztrájk alakult ki, és egyre többen vették a bátorságot, hogy hallassák a hangjukat.

Elhangzott a magyarországi emberek bátorsága, akik a Hősök terén gyűltek össze '89-ben, a „csodák évében". Már nem volt több veszítenivalójuk, így mérhetetlen bátorságról adtak tanúbizonyosságot. Nem merülhetnek feledésbe a magyarországi művészek sem, akik ez idő tájt munkásságukkal álltak ki az elnyomó hatalom ellen. Számos író, költő és zenész szállt szembe a kommunista rezsimmel. Sok remekmű csak később láthatott napvilágot, miután a zsarnoki hatalom elbukott.

A történész visszaemlékezési után Csépai Eszter színművész előadásában elhangzott Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versének részlete, amely hűen tükrözi a 89' előtti állapotokat. Faludy György munkásságágának felidézése és Petri György versei után Cseh Tamás és Bereményi Géza dala csendült fel.

A kiállítás tizenhárom tablóból áll, mely időrendi sorrendben jeleníti meg a kommunista rendszer, és az elmúlt 30 év pillanatait. A tablókon fényképek, idézetek, jellegzetes jelmondatok találhatóak.
A tárlat megtekinthető 2020. júnus 9 - június 23. között az Eszterházy téren.

Írta: Rump Tímea
Fotók: Szántó György


< Vissza