Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

4+1 A hónap műtárgyai

Utolsó módosítás: 2019. december 11.

Közös kiállítás-sorozatot indított 4+1 A Hónap műtárgyai címen az Eszterházy Károly Egyetem és Ostoros Község Önkormányzata az idén felújított ostorosi Rédei Miklós Közösségi Házban.


A kiállíts-sorozattal kapcsolatos együttműködési megállapodást írt alá november 12-én, az ünnepélyes megnyitó rendezvényen Dr. Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Egyetem rektora és Böjt László, Ostoros polgármestere. A kezdeményezés célja az Eszterházy Károly Egyetem Képzőművészeti Tanszékén készült művek, valamint ezzel kapcsolatosan a magyar kortárs művészeti törekvések bemutatása.


F.Balogh Erzsébet festőművész, a tárlat egyik ötletgazdája kifejtette, a kiállítás koncepciójából mindenki profitál. Mivel egyszerre csak kevés, 4+1 alkotás mutatkozik be, a látogatók sokkal jobban el tudnak merülni azokban, így tovább élnek majd bennük a festmények hatásai. Természetesen emellett azt is fontosnak tartja, hogy a Vizuális és Művészeti Intézet hallgatói rendszeresen lehetőséget kapnak majd a bemutatkozásra, ami valószínűleg egyre színvonalasabb alkotások elkészítésére motiválja őket.


Böjt László, Ostoros polgármestere elmondta, a Rédei Miklós Közösségi Ház felújítása után sokat gondolkodtak rajta, hogy milyen dekorációval lehetne még szebbé varázsolni az intézmény belső terét. A 4+1 kiállítás-sorozatnak hála hónapról hónapra cserélődni fognak a képek a falon. Az újabb és újabb tárlatok pedig reményei szerint még jobban fel fogják pezsdíteni a település egyébként is aktív közösségi életét.


A kiállításon hónapos ciklusban új művek kerülnek a látogatók elé. A helyszín viszonylag kevés munka kiállítására ad lehetőséget, ám óriási előnye, hogy nagyméretű festmények befogadására is alkalmas. Ahogyan arra a sorozat címe is utal (4+1), minden hónapban az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói által készített négy festmény és egy szobor mutatkozik be a Rédei Miklós Közösségi Házban.

A szervezők lehetőséget biztosítanak a közönségnek arra, hogy a művekről alkotott benyomását és véleményét leírja, és ez eljusson az alkotókhoz.


Goschler Tamás, az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója és oktatási asszisztense és a nyáron alakult Hat szoba csoport tagja nagyon jó ötletnek tartja a kezdeményezést. „Megtisztelő, hogy itt lehetek a munkámmal egy ilyen kiállításon. Amikor lehetőséget kapunk rá, hogy bemutatkozhatunk egy kiállításon, az mindig nagyon jó visszajelzés nekünk, hallgatóknak, ugyanis az oktatók válogatják ki, hogy mely munkák kapnak helyet egy kiállítási anyagban. Örülünk neki, hogy reflexiót kaphatunk a műveinkkel kapcsolatban."


A kiállításokhoz kiegészítő rendezvények is kapcsolódnak, például tárlatvezetések, találkozók és beszélgetések az alkotókról, az alkotás folyamatáról, a Vizuális Művészeti Intézet széleskörű oktatói munkájáról, kiváló művésztanárainak munkásságáról.


A tárlat szervezésében közreműködtek Kopasz Tamás, tanszékvezető egyetemi docens, Suba Hajnal, művelődésszervező valamint F.Balogh Erzsébet festőművész.


< Vissza