Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A Lovagregény lett az irodalmi verseny győztese

Utolsó módosítás: 2020. február 27.

Az EKE Irodalomtudományi Tanszéke által szervezett „Eszterházy irodalmi verseny középiskolásoknak – Kortársunk, Balassi Bálint" döntője 2020. február 22-én volt a Líceumban.

A versenyt egy évvel ezelőtt hirdette meg elsőként az Irodalomtudományi Tanszék. A verseny életre hívásával a tanszék oktatóinak szándéka a középiskolás diákok irodalom iránti érdeklődésének felkeltése, a tehetséges tanulók fejlesztése, az olvasás népszerűsítése volt. Míg az első verseny témája Ady Endre halálának 100. évfordulójához kapcsolódva a költő életműve volt, az idei tanévben Balassi Bálint máig ható, ma is élő költészetét helyezték a középpontba a verseny szervezői.

A tanulmányi csapatversenyre, amelyet a régió 10-12. évfolyamos középiskolásainak hirdettek meg, tizenhárom középiskolából huszonnégy csapat nevezett. A verseny írásbeli fordulója novemberben egy elektronikusan kitöltendő feladatsorból állt, amelyben a hagyományos feladatokon túl kreatív feladatok, illetve esszéírás is várta a versenyzőket. A döntőbe az írásbeli fordulón legtöbb pontszámot elért kilenc csapatot hívták be a szervezők.

A versenyzőket a Díszterem előtt Balassi-kiállítással várták az Irodalomtudományi Tanszék oktatói és doktorandusz hallgatói, amely nemcsak a hangulat megteremtésére szolgált, de számos új ismeretet is tartalmazott számukra. A döntőt 10 órakor Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja, az Irodalomtudományi Tanszék vezetője nyitotta meg.

A megnyitót követően a verseny szervezői zenés irodalmi műsorral köszöntötték a háromfős csapatokat és felkészítő tanáraikat: Nagy Vivien és Papp Zoltán II. éves magyar- ének-zene tanárszakos hallgatók megzenésített Balassi-verseket adtak elő. Kis Marcell I. éves magyar-történelem szakos hallgató Balassi Bálint „Óh nagy kerek kék ég" című versét szavalta el, Lázár Attila előadóművész pedig korhű öltözékben Balassi-verseket adott elő lanton.

A zsűri tagjai Dr. Kőszeghy Péter, az Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, az EKE Irodalomtudományi Tanszékének vezetője és Dr. Szentmártoni Szabó Géza, az ELTE egyetemi docense voltak.

A döntő délelőtti fordulója során hat feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek, melyek a következők voltak: asszociációs feladat, időcsavar, Balassi-magyar szótár, kakukktojás és motivációs levél. Hatodik feladatként a költő „Szép magyar komédiájának" egy-egy jelenetét kellett mai magyar nyelvre átültetniük a versenyzőknek, majd az újraírt jeleneteket elő is kellett adniuk versenytársaiknak, a szurkolóknak és persze a zsűrinek.

Ebéd után a Líceum-kód következett, melynek során a csapatoknak a Líceum épületében (alagsor, Kápolna, Főegyházmegyei Könyvtár, Tittel Pál Könyvtár, Varázstorony) felállított állomásokon kellett Balassihoz, illetve Balassi korához tartozó feladatokat megoldaniuk: volt „kódexmásolás", „nehezített" szavalás, érvelés, de fegyverválogatás is. A versenyzők és a felkészítő tanárok visszajelzései szerint a vetélkedő jó hangulatú, a feladatok pedig rendkívül változatosak és izgalmasak voltak.

Az ünnepélyes díjkiosztón a döntő végeredményét Dr. Kusper Judit, a Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék vezetője hirdette ki. Az összes versenyző emléklapot és egy kis ajándékcsomagot kapott, az első három helyezést elért csapatok tagjai pedig könyvutalványt nyertek.

A verseny díjazott csapatai:

1. Lovagregény (56 pont): Kocsis Fanni, Lotz Réka Emília, Urbán Anna (Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium), felkészítő tanár: Borbás Ágnes
2. Adydas (55 pont): Steinke Janka Mária, Széles Réka, Urbán Boglárka Anna (Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium), felkészítő tanár: Ádám Klára
3. VitézEKE (50 pont): Czáka Lilla, Radics Gerda, Saufert Sára (Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet), felkészítő tanár: Bodor Viktória

A zsűri különdíjjal jutalmazta azt a csapatot, amely az őszi írásbeli forduló során a legmagasabb pontszámot érte el:

Kortársnők: Magyar Gréta, Papp Lizandra, Szilágyi Jázmin (Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Ált. Isk. és Óvoda), felkészítő tanár: Malatinszky Zita

További helyezések megtekinthetők itt.

A verseny szervezői szeretettel gratulálnak a „Kortársunk, Balassi Bálint − Eszterházy irodalmi verseny középiskolásoknak" minden versenyzőjének és a csapatok felkészítő tanárainak!

Szöveg: Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet
Fotók: Szántó György

 


< Vissza