Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A magyar tanítóképzés történeti horizontján

Utolsó módosítás: 2018. november 30.

A konferenciával a 150 éves állami tanítóképzés országos rendezvényéhez, valamint a Magyar Tudomány Ünnepéhez is kapcsolódott a szervező Neveléstudományi Intézet.

Dr. Virág Irén intézetigazgató egyetemi docens elmondta: nem csak az országos, hanem a felekezeti tanítóképzéshez kötődő előadások is helyet kaptak konferenciájukon. Öt előadást tartottak: a nyitó előadást dr. Pukánszky Béla, a Neveléstudományi Doktori Iskola professzora tartotta Felekezeti paradigmák a magyar tanítóképzés történetében címmel.

Dr. Molnár Marietta a Jászberényi Campus képviseletében a jászberényi tanítóképzés fordulópontjait mutatta be. Dr. Ugrai János a Neveléstudományi Intézet kutatója a tanítóképzés észak-magyarországi kezdeteit, majd dr. Kelemen Judit, a Sárospataki Campus főigazgatója a sárospataki pedagógusképzés 160 esztendejét ismertette. Az utolsó előadásban dr. Kovács László, a Neveléstudományi Intézet oktatója az Egri Érseki Tanítóképző gyakorlati képzésébe nyújtott betekintést.

Dr. Virág Irén elárulta: törekedtek arra, hogy a konferencia kapcsolódjon az egyetemhez, és megjelenjenek az egyetemre – mind a három campusra, ahol van tanítóképzés – jellemző specialitások. A campusok tekintetében az intézetigazgató szerint a helyi jellegzetességek megmaradtak, méltón képviselik a hagyományokat, de a fő vonalak: a képzés és kimeneteli követelmények, a tantervek 2017-től már egy egységes palettát mutatnak.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza