Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A Narancs útlevél nyerte a fődíjat

Utolsó módosítás: 2019. május 13.

A május 10-ei díjkiosztóval véget ért Egerben az V. Slow Film Fesztivál.

Az Eszterházy Károly Egyetem és az Uránia mozi közös rendezésében létrejött program a diákfilmek és diákfilmesek nemzetközi találkozója, melyre idén a hazai és a „Visegrádi országok" művészeti főiskoláinak munkáin kívül érkeztek alkotások Romániából, Ukrajnából, a skandináv országokból és Japánból is.

Az V. Slow Film Fesztivál fődíját a filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri Fazekas Gyöngyi Narancs útlevél című filmjének ítélte, mely a Metropolitan Egyetemen hallgatójának diplomamunkája. A legjobb kisjátékfilm díját László Lili Mária Danika című, az ELTE filmműhelyében készült alkotása nyerte el. A dokumentumfilmek kategóriájában a zsűri a Kaposvári Egyetemről érkezett Berec Judit Nehezebb, mint azt gondolnád című portréját találta legjobbnak, míg a legjobb animációs filmek között Elena Ciolacu alkotása, a bukaresti UNATC-n készült A kis hős című animáció nyert. Az ugyancsak az UNATC-n készült Dínias című dokumentumetűd (Maja Kovačević alkotása) érdemelte ki a zsűri Special Mention elismerését, míg a másik Special Mention elismerés Füzesi Dániel Szokásjog című, a Metropolitan Egyetemen készült kisjátékfilmjének járt.

A különböző hazai egyetemekről összeállított diákzsűri Pantyi Petra Reggelim a vacsorád című alkotásának ítélte a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat, míg a kísérleti és analóg munkák kategóriájában Kurucz András Leányfa című filmje nyert, mely az Eszterházy Károly Egyetem filmműhelyében készült. A legjobb egyperces filmnek járó díjat a Kaposvári Egyetem hallgatója, Gergely Marcell vihette haza Egy perc tánc című alkotásáért.

A háromnapos Slow Film Fesztivál alatt egy olyan minőségű szabadegyetemen is részt vehettek az érdeklődők, mely akár a nagyobb, ismertebb fesztiválok programja is lehetne: Borbás István (A világ dicsősége, Dalok a második emeletről, Egy galamb leült egy ágra) Cannes-i, velencei fesztiválokon nagydíjakkal jutalmazott munkák alkotója operatőri mesterkurzust, az Európában kultikus rendezőnek számító Peter Strickland (Varga Katalin balladája, Berberian Sound Studio) rendezői mesterkurzust tartott a fesztivál alatt a hallgatóknak.

A Kepes Intézet adott otthont egy néhány napos gyakorlati kurzusnak is, amelyet Biró Boróka, a kevés romániai női operatőrök egyike vezetett, és melynek témája egy egyszerű történet elmesélésének különböző vizuális és világítási lehetőségei voltak. Az elmúlt években egyre sikeresebbnek bizonyuló Slow Film Fesztivált jövőre új, nemzetközi partnerek bevonásával szervezik, az ideinél még szélesebb és színesebb kínálattal, valamint egy külön gyermekeknek szóló szekcióval.

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza