Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A számítástechnika múltjába repít a tárlat

Utolsó módosítás: 2019. február 11.

A Neumann társaság első fél évszázadát mutatja be az a tárlat, amely pénteken nyílt a Líceumban.

A kiállítást Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJTSZ) ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Mint elmondta, társaságuk 1968-ban alakult, ez alatt az ötven év alatt sokat változott a világ, így a számítástechnika tudománya is, ezért úgy gondolták, ezeket a változásokat érdemes bemutatni a társaság múltján keresztül. Az igazgató a kiállítást elsősorban a fiataloknak ajánlotta, akik számára talán meglepő lehet, honnan is indult évekkel ezelőtt a számítógép-tudomány.

A megnyitón részt vett Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, az NJTSZ Heves Megyei Területi Szervezetének korábbi vezetője is. Elmondta: a társaság ötven évvel ezelőtt az akkori technológia alkotóinak, alkalmazóinak és kedvelőinek közösségeként alakult meg. Kifejtette: arra törekedtek, hogy a számítástechnikát a mindennapi életben is megértsék és alkalmazzák. Elhangzott az is, mára már igen széleskörűvé vált a társaság szerepe: egyebek mellett azt is kutatják, mit ad a számítástechnika a társadalomnak a jelenben, és mit adhat a jövőben.

Dr. Kusper Gábor, az egyetem Számítástudományi Tanszékének vezetője úgy fogalmazott: Neumann és munkásságának tiszteletére jött létre a társaság, mely feladatának tekintette és tekinti ma is, hogy országunkban terjessze az informatikát, a digitális írástudást, melynek napjainkban kulcsszerepe van az ipar, a gazdaság fejlődésében.

A társaság múltját bemutató vándorkiállítás április végéig látható a Líceumban, a Varázstoronyban.

A rendezvény az EFOP-3.4.4-16-2017-00024 „4 Campus Program – A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése az Eszterházy Károly Egyetemen” projekt keretében jött létre.


< Vissza