Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A tudás univerzuma II.

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 02.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Az alapképzések (BA) hat-nyolc féléves időtartamúak. Több szakhoz tartozik féléves összefüggő szakmai gyakorlat. Az alapszak befejezését követően a hallgatók mesterképzésre (MA) jelentkezhetnek. Egyetemünk a 2019/2020-as tanévben 36 alapszakra várja a jelentkezőket. Alapképzéseink közül öt szak angol nyelven is indul.

A felsőoktatási szakképzés (FOSZ) négy féléves képzés, amelyben a tanulmányok végén diplomát ad ki az intézmény, de fontos tudni, hogy ez a képzési forma az iskolai végzettséget nem módosítja, tehát az érettségizett végzettsége továbbra is ugyanaz marad, szakképesítése viszont felsőfokú lesz. Azonos képzési területen továbbtanulva, az alapszakon (BA) a teljesített tárgyak elismerhetők! Az Eszterházy Károly Egyetem 9 felsőoktatási szakképzést kínál.

Osztatlan képzésre (O) szintén jelentkezhetnek az érettségizettek. Egyetemünkön a tanárképzés területén, valamint a grafikusművész szakon választható ez a képzési forma, mely tíz-tizenkét féléves. A képzési forma sajátossága, hogy mesterfokozatot ad, így az érettségit követően ezzel a képzéssel közvetlenül a mesterfokozatot szerezheti meg a hallgató a Bologna-rendszerű képzésekkel ellentétben. Intézményünkben 21 osztatlan mesterképzési szak indul, ebből 18 közismereti tanári (80 tanári szakpár), 2 szakmai tanárszak, 1 pedig nem tanári végzettséget adó (grafikusművész).
Mesterképzésre (MA) kizárólag diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. Ezek a képzések zömében négy félévesek. Ezen a képzési szinten 14 diszciplináris mesterképzési szakra, ebből 4 angol nyelvűre lehet jelentkezni, valamint 20 rövid ciklusú tanári szakot is hirdet az egyetem.

Kalóné Szűcs Erzsébet, az egyetem oktatási igazgatója azt javasolta: amennyiben az illető olyan alapszakra jelentkezik, melynek várhatóan magas lesz az állami ösztöndíjas ponthatára, akkor jelölje be az alapszakhoz tartozó felsőoktatási szakképzést is. Ez többek között a gazdaságtudományi, az informatikai vagy az agrártudományi terület képzésein érvényesíthető. Az elvégzett felsőoktatási szakképzés tantárgyai később az alapszaknál beszámíthatók, tehát önköltséges képzés esetén is jóval kevesebb költséggel végezhető az alapképzés. Az igazgató kiemelte: a közgazdásztanár szakon, ahol hozzávetőleg 305 ponttal már állami ösztöndíjas lehet a hallgató, megtanulhatja valamennyi gazdálkodás- és menedzsment szakhoz tartozó tantárgyat. Amennyiben a közgazdásztanár szak elvégzését követően jelentkezik tehát gazdálkodás- és menedzsment szakra, teljes egészében beszámíthatók tantárgyai, így csupán egy féléves gyakorlatot kell elvégeznie a szakképzettség megszerzéséhez.

Válassz minket, fedezd fel az Eszterházy Károly Egyetem képzési kínálatát a felvi.uni-eszterhazy.hu  oldalon!

Gyere el te is nyílt napunkra, ismerkedj meg szakjainkkal, a felvételi eljárással és képzési helyeinkkel, tudj meg mindent hallgatói szolgáltatásainkról és juttatásainkról!
További információkért keresd fel Facebook-eseményünket!

Kövess minket hivatalos Facebook-oldalunkon, csatlakozz te is az Eszterházy közösségéhez!

 


< Vissza