Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A tudományok napos oldala

Utolsó módosítás: 2019. október 01.

Az Eszterházy Károly Egyetem minden campusa és kara csatlakozott a Kutatók Éjszakája programhoz, amit idén már tizenharmadik alkalommal szervezett meg az intézmény.

Az egyetem közel száz programra várta az érdeklődőket. Az Egri Campuson reggel Dr. Juhász Tibor rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott: az érdeklődők a programon megismerhetik a tudomány napos oldalát, s reméli, hogy lesz olyan a vendégek között, akit az itt szerzett élmények mozdítanak el egy-egy tudományterület felé. A programok sorából kiemelte Dolák-Saly Róbert, egykori hallgatónk látogatását, aki maga is elkötelezett a tudományok iránt, s Világos professzorként is ezt igyekszik népszerűsíteni, közérthető és humoros nyelven. Dr. Juhász Tibor elmondta: 13. évébe lépett egyetemükön a Kutatók Éjszakája, de a lelkesedés töretlen.

Erről tanúskodott a főszervező, Földes-Leskó Gabriella beszámolója is. Kérdésünkre elárulta: amint vége a Kutatók Éjszkájának, már el is kezdik szervezni a következő évit, megbeszélik a tanulságokat.

Mint mondta: évek óta minden kar kiveszi a részét a programból. A Líceumban a teljesség igénye nélkül gazdaságtudományhoz, ének-zenéhez, pszichológiához, pedagógiához, rajz- és vizuális kommunikációhoz, történelemhez, fizikához, kémiához, sporttudományokhoz kapcsolódó programokat is kínáltak. Irodalom, gasztronómia, nyelvvizsga, a természettudományok minden területe megjelent a repertoárban. Civil szervezetek is részt vettek az egri rendezvényen: jelen volt a Magyar Madártani Egyesület, a Kaptárkő Egyesület is, de nyitva volt az érdeklődők előtt a Botanikus Kert is. Az atlétika pályán idén is megszervezték a Tudós Maratont. 

 

A Tittel Pál Könyvtár zenei és irodalmi utazásra is invitálta az érdeklődőket Magyar rock- és popzenei örökzöldek és Élő irodalom programjain.

Földes-Leskó Gabriella elárulta: az iskolás csoportoknál céljuk a szemléletformálás, hogy már fiatal korban megszülessen az elköteleződés egy-egy terület iránt. Fő célközönség volt a középiskolás korosztály, akik pályaválasztás előtt állnak, hiszen megismerkedhettek a tudománnyal, és a tudósokkal is beszélgethettek.

Örült ennek a lehetőségnek Hagymási Kende, az EKE Gyakorlóiskolájának hetedik osztályos diákja is, ő leginkább az anatómia iránt érdeklődik, mivel már tudja, hogy orvos szeretne lenni. A Kutatók Éjszáján a biológia mellett a kémiai kísérletek iránt is érdeklődött.

A természettudományok a rendezvény délelőttjén a Líceum Dísztermében összpontosultak, debütált ugyanis az egyetem új természettudományt népszerűsítő projektje, vagyis bemutatkozott a diákok előtt Világos professzor. A Dolák-Saly Róbert által megformált karakter segítője Rázsi András, egyetemünk oktatója. Velük beszélgetett a Díszteremben Valkóné Révai Renáta egyetemi sajtóreferens. Rázsi András elárulta: elsődleges motiváció volt, hogy belátták: a fiatalok ma már jobban szeretnek videókat nézni, így ez megfelelő kommunikációs mód lehet a tudományok népszerűsítésére.

Dolák-Saly Róbert, egyetemünk jogelődjének egykori biológia-rajz szakos hallgatójaként elmondta: tiszteli és szereti a tudományokat, így betalált a szívébe a felkérés. Meglátása szerint az ember számára a világ megismeréséhez a tudományokon keresztül visz az út. A humorról úgy fogalmazott: egyfajta léleknyitó eszköznek tartja, mely ledönti a falakat az emberek között.

A vilagosprofesszor.hu oldalon ötven videón keresztül ötven természettudományos: matematikai, földrajzi, biológiai, kémiai és fizikai fogalmat ismerhetnek meg. Rázsi András hangsúlyozta: a videókban nem viccelődnek a tudománnyal, csak humorosan tálalják a fogalmakat.

Nemcsak a természettudományok, hanem a művészet, az irodalom érdeklődőit is várta az egyetem: többek között előadást hallhattak a Fény-Szín-Geometria kapcsolatáról, az etika és filozófia a robotok korában témáról, illetve idén is megrendezték az AnimEger - anime és japán napot, emellett Dr. Pintér Márta Zsuzsanna dékán fáklyás irodalmi sétára invitálta a látogatókat. Vendégünk volt Sass Dani, az egyetem egykori hallgatója, s egyetemünk rektorhelyettese, Dr. Juhász Tibor zenészként is bemutatkozott a Kutatók Éjszakáján.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel, Balogh Tibor


< Vissza