Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Ajándékkal mondtak köszönetet nyertes hallgatóink

Utolsó módosítás: 2021. január 08.

Informatikai eszközöket ajánlottak fel nyereményükből a Turizmus Tanszéknek a Magyar Turisztikai Szövetség ötletversenyén a „Legjobb IT adaptáció” kategóriában nyertes hallgatóink.

– A Magyar Turisztikai Szövetség kereste meg egyetemünket a verseny felhívásával, hogy minél több fiatal, innovatív tehetséget próbáljanak megszólítani. Három hallgatónk érdeklődött: Kollman Lili Viola, Dóra Zsófia és Székely Ákos, őket pedig Somodi-Tóth Orsolya tanárnő segítette – nyilatkozta kérdésünkre Dr. Domjánné Nyizsalovszki Rita, a Turizmus Tanszék vezetője. Somodi-Tóth Orsolyától megtudhattuk: a hallgatóknak az első fordulóra egy részletes dokumentációt kellett készíteniük ötletükről, a következő fordulóra pedig ezt ki kellett egészíteniük egy videós tartalommal, mely kihívásokat eredményesen teljesítették.

– Egy laptopot és három prezentert ajánlottak fel a tanszéknek a nyertes hallgatók. Ezeket az eszközöket a tanszék oktatói használják majd oktatási, kutatási tevékenységeikhez. A tanszék minden kollégája nevében mondhatom, hogy büszkék vagyunk a csapatra és nagyon szépen köszönjük az ajándékaikat. Nemcsak azért vagyunk büszkék, mert eredményükkel öregbítették egyetemünk és a tanszék hírnevét, hanem azért is, mert ezzel példát mutattak a többi hallgatónak is, hogy merjenek belevágni a versenyekbe, és abban is, hogy megfelelő szorgalommal, hozzáállással és innovatív gondolatokkal egészen messzire el lehet jutni – osztotta meg velünk Dr. Domjánné Nyizsalovszki Rita.

– Turisztikai vonalon korábban nem találkoztunk versenyfelhívással, ezért ez az ötletverseny jó kihívásnak bizonyult számunkra. Meglepődtünk az eredményen, nem számítottunk rá, hiszen olyan „konkurens" egyetemek is megjelentek a megmérettetésen, melyek mellett úgy éreztük, nem biztos, hogy van esélyünk. A pénzbeli juttatás mellett nyereményünk a szakmai tapasztalat volt és a tudás, sok neves szakembert ismerhettünk meg a turisztikai szférán belül, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot és a jövőben is számíthatunk segítségükre – mesélte Dóra Zsófia, aki mindenkit arra bíztatott, hogy ha ilyen lehetőséget talál, ne menjen el mellette, hiszen nincsen rossz ötlet.

Kollman Lili elárulta: az elektronikus recepciós rendszer, mellyel a versenyen indultak egy gyorséttermi önkiszolgáló panel ötletét emelte át a szállodaiparba a recepció helyettesítésére. Az összes recepciós tevékenység és szolgáltatás egyesült ebben a kis panelben, ezáltal fenntarthatóbbá válnának a szállodák, hiszen így felszabadul anyagköltség és munkaerő is, akik máshol, a hiányterületeken állhatnának munkába. Fenntartható opciót is ajánlottak versenytervükben hallgatóink: egy vízturbinás megoldást, mellyel áramot generálva működtetnék a már említett panelt.

– Somodi-Tóth Orsolya, Dr. Domjánné Nyizsalovszki Rita, Dr. Novotny Ádám, Dr. Kovács Tibor és a Turizmus Tanszék oktatói biztos háttértudást nyújtottak számunkra, mely nélkül nem érhettük volna el ezt az eredményt. Úgy gondoltuk, hogy ezekkel az eszközökkel szeretnénk megköszönni munkájukat – hangsúlyozta Lili.

A versenyre idén is szerettek volna nevezni, lettek volna újabb ötleteik, ám a csapat harmadik tagja, Székely Ákos jelenleg Dániában tanul. Néhány kérdésre írásban ő is válaszolt.

– Egy szakmai megmérettetés az egyéni fejlődés olyan faktora, amely rengeteg előnyt és tapasztalatot ad a későbbi szakmai életúthoz, ilyen például, hogy kettőt említsek, a csapatmunka és a szakmai visszajelzések adott innovációról. Talán mi is ezért neveztünk be: hogy tapasztalhassunk és fejlődjünk – fogalmazott Ákos. Arra a kérdésre, miért tartották fontosnak a tanszéknek szánt felajánlásukat kifejtette: a verseny végeztével számukra egyértelmű volt, hogy a dicsérő szavak mellett támogatni szeretnék a Turizmus Tanszéket.

Szöveg: Berán-Juhász Henrietta
Fotók: Balogh Tibor


< Vissza