Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Akcióban az ebek: méreg, tetem után kutatnak

Utolsó módosítás: 2018. február 08.

Kutyák a természetvédelemben: ezzel a címmel tartottak előadást szerda délután a Tittel Pál Könyvtárban. Deák Gábor, méreg- és tetemkereső kutyavezető arról beszélt, milyen munkát végeznek kutyáival: Falcoval és Carloval.

A kutyák régóta segítik az ember életét. Bár a természetvédelmi akciókban végzett munkájuk még újkeletű, mégis világszerte különböző akcióban vesznek részt sikeresen az ebek. Ezekről Deák Gábor méreg- és tetemkereső kutyavezető nyilatkozott. A hazai példákat ismertetve elmondta: itthon 2013-ban alkalmaztak először kutyákat a természetvédelmi munkákban, mely a mérgezéses esetek visszaszorítására irányult, s irányul napjainkban is. A négylábúaknak az a fő feladata, hogy a mérgezésben elpusztult állatoknak a tetemeit és a mérgezéshez használt csalétkeket megtalálják, és ezzel segítsék a nyomozó hatóság munkáját.
Deák Gábor a kutyák kiképzésének menetéről is mesélt. Kiderült, hogy a képzés négy hónapig tart, s veszélyes munkának számít, hiszen finom csalifalatokba rejtett méreganyagokat kell a kutyáknak megtalálniuk, amihez nem érhetnek hozzá, hiszen az az ő halálukat is okozná.

Magyarországon jelenleg három ilyen kutya van szolgálatban, közülük kettővel Gábor dolgozik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél. A harmadik keresőkutya tavaly ősszel állt munkába a Kiskunsági Nemzeti Parknál. Deák Gábor idősebb kutyája, Falco 2013-ban kezdett el dolgozni. Ettől az évtől 2016-ig több mint ötszáz keresést hajtottak végre az országban, s ez idő alatt több mint kétszáz bűncselekménnyel kapcsolatos találatuk volt, ami hatalmas eredmény. Carlo, a másfél éves belga juhászkutya is szintén nagyon ígéretes utánpótlás. Gábor hangsúlyozta: más típusú kutyáról van szó, mint Falco, így más a habitusa a munkában, ám úgy tűnik, őt is nagy eredményekkel tudják majd alkalmazni.
Deák Gábor beszámolójából az is kiderült, hogy a kutyák aktív jelzéssel, vagyis ugatással jelzik, ha valamit találnak. Gábor feladata az, hogy eldöntse a találatról, hogy köthető-e valamilyen bűncselekményhez vagy sem. Amennyiben köthető, akkor értesíteni kell az illetékes hatóságot, akik felderítik az ügyet.
A kutyák gazdájának természetvédelmi mérnök végzettsége van, s ő maga is részt vett az Országos Rendőr-főkapitányság kutyakiképző központjában egy négy hónapos képzésen, ahol együtt készítették fel őt a feladatra Falco kutyájával. Ez azért volt nagyon fontos, hogy Gábor is elsajátítsa az egész folyamatot, hogy a későbbiekben akár új kutyákat is fel tudjon készíteni az újabb kihívásokra. Azt, hogy lesz-e szükség a közeljövőben új ebek kiképzésére Gábor szerint nem lehet előre tudni, hiszen ez az igényektől függ, de remélhetőleg a mérgezéses esetek száma nem növekszik tovább.


< Vissza