Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Állat az irodalomban

Utolsó módosítás: 2017. május 16.

10. alkalommal tartott konferenciát az Eszterházy Károly Egyetemen a Fiatal Írók Szövetsége. A május 11–12-én megrendezett program érdekes témát járt körbe: hogyan jelenik meg az állat az irodalmi szövegekben.

Az állat a valós ábrázolás mellett metaforaként, szimbólumként, vagy allegóriaként már a kezdetektől jelen van az irodalomban a népmeséktől, mondáktól, eposzoktól kezdve a kortárs irodalomig. Dr. Bednanics Gábor, az Irodalomtudományi Tanszék főiskolai tanára úgy fogalmazott: a nemzetközi kutatásokban, a társadalomtudományokban, a humántudományokban erőteljesen foglalkoznak az állat kérdésével, épp ezért az irodalomtudomány is érdeklődéssel fordul a téma felé, emiatt szervezték most eköré a konferenciát.

Hozzátette: az előadók közül volt, aki a kultúra-, volt, aki az irodalomtudomány, de volt, aki az antikvitás, a klasszikafilológia felől építette fel előadását. A sokrétű megközelítést tükrözi, hogy a jelenlévők hallhattak például arról, hogyan jelent meg az ember és állat Arisztotelésznél, az ember, az önmagát félreismerő állat Herdernél és Nietzschenél, de Austin állatairól, Oravecz Imre madarairól, vagy épp Dsida Jenő: Kóborló délután kedves kutyámmal című versének olvasatáról is hallhattak előadást.

 


Dr. Kusper Judit főiskolai docens egy Ambrus Zoltán- és egy Gárdonyi-novella kapcsán különös ábrázolási jelenséget vizsgált: mit jelent az állat akkor, amikor elfogyasztjuk, amikor a felfalásról és a felfalatásról van szó, és ez hogyan kapcsolódik össze többek között a brutalitással. Hozzátette: azért is hálás ez a téma, mert rávilágít arra, hogy Gárdonyi mennyire nem egykötetes szerző, és mennyire érdekes, modern a kisepikája.


Az Irodalomtudományi Tanszék társszervezésében létrejött kétnapos konferencián közel húsz előadás hangzott el.


< Vissza