Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Amerikai magyarok - magyar amerikaiak

Utolsó módosítás: 2018. december 14.

Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete és a Magyar Történelmi Társulat Heves Megyei Tagozata konferenciát rendezett csütörtökön Amerikai magyarok - magyar amerikaiak: a közös történelem kutatásának állása napjainkban címmel.

Ambrus László, tudományos segédmunkatárs elmondta: Rakita Eszter és Várkonyi Péter kollégáival együtt szervezték meg a konferenciát. Közös bennük, hogy tudományos munkáikban az amerikai kivándorlással, a magyarok amerikai életével foglalkoznak, ezek történetét vizsgálják - innen indult az országos konferencia ötlete.

Céljuk volt, hogy feltérképezzék, országos szinten milyen kutatások születtek a témában, nem utolsó sorban pedig, hogy publikációs lehetőséget biztosítsanak a doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak.

Előadók az ország számos pontjáról: kutatóközpontjából, múzeumokból, egyeteméről érkeztek, úgy mint Budapestről, Pécsről vagy Szegedről és a Magyar Nemzeti Levéltár külnböző intézményeiből.

A témák között voltak egyebek mellett a haadtörténethez, a gazdaságtörténethez kapcsolható előadások különféle korszakokból: a 19. századtól 1956-ig és napjainkig. A konferencia anyagaiból tanulmánykötetet is terveznek, mely várhatóan jövő év májusán jelenik meg.

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza