Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Arany, az ismerős idegen

Utolsó módosítás: 2018. június 05.

Arany János első kiadásairól tartottak előadást hétfőn a Főegyházmegyei Könyvtárban, majd a Díszterem előtti aulában nyílt kiállítás a költő életéről, munkásságáról.

Laskay Anna, a Főegyházmegyei Könyvtár informatikus könyvtárosa előadását igazán méltó környezetben, a Bibliotheca Eszterhazyana-ban tartotta hétfő délután. Az érdeklődők megtudhatták Arany János mely kötetei találhatóak meg korai kiadásban a Főegyházmegyei Könyvtárban, sőt, az előadást követően meg is tekinthették azokat.

Laskay Anna elárulta: Eszterházy Károly gyűjteményében, melyet utódai is folyamatosan gyarapítottak, harminc különböző nyelven találhatóak könyvek, ám a szépirodalmi gyűjtemény ennek csupán egy apró töredéke. Természetesen ezek között is találhatóak olyan kincsek, mint Arany János Toldija, melynek bevezetőjét az előadó fel is olvasta.

A bemutatót követően a Díszterem előtti aulában nyitották meg a Petőfi Irodalmi Múzeumból az egyetemre utazó vándorkiállítást.

Petrovics Adrienn énekével, Tóth Mercédesz versekkel tette hangulatosabbá a megnyitót, dr. Kusper Judit, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója pedig a költőre emlékezett.

Úgy fogalmazott: mit lehetne mondani arról, akit mindenki ismer? Hangsúlyozta: a szubjektív, lírai költő mindig a legbensőbb érzelmeit mondja ki alkotásaiban, köszönhetően annak, hogy rájött, mit szeretnek az olvasók. Arany a hagyományokra alapozott, s elképesztő humorral volt megáldva, mely művein is visszatükröződik. Dr. Kusper Judit szerint a klasszikusok között Arany segítséget jelent az oktatásban, hiszen a fiatalok napjainkban is értik és szeretik írásait, balladái lélektana pedig a mai napig megszólítják mindannyiunk lelkét.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza