Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Átadták a Bárány-uszodát

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 10.

Egyetemünk sportklubját képviselve, dr. Liptai Kálmán is részese lehetett azon személyeknek, akik átvágták az újonnan átadott létesítmény díszszalagját.

Régóta várt napra keltek péntek reggel az egri vizes sport szerelmesei, ezen a napon adták át ugyanis a Bárány István Sportuszodát. Hogy mi köze ennek az Eszterházy Károly Egyetemnek?
Nos, az ünnepélyes megnyitón intézményünk rektora, az Eszterházy SC elnöke, dr. Liptai Kálmán is a meghívott vendégek között foglalt helyet, ráadásul, amikor a hivatalos szalagvágás következett, ő maga is ollót fogott, és egy gyors mozdulattal örök relikviát vehetett magához ezen gyönyörű nap emlékéről.

A meghívás sem a véletlennek szólt, ugyanis az Eszterházy SC férfi vízilabda szakosztálya abban a Bárány-uszodában élte mindennapjait, amelyet most végre teljesen kész állapotban adtak át a sportolóknak. Az építkezés ideje alatt az Egri Termálfürdő hetes medencéjébe költöző alakulat így aztán akár régi otthonát is visszakaphatja, ám egyelőre még a strand szerepel hazai pályaként a közelgő másodosztályú pontvadászat során.

A visszatérés így aztán a jövő kérdése, mindettől függetlenül valóban szép napot tudhatunk a hátunk mögött, hiszen az egri vizes sportok végre visszakapták azt a létesítményt, amely legelőször az 1920-as években épült, akkoriban pedig Európa legmodernebb uszodájaként emlegették.
A megnyitó alkalmával dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitotta a köszöntők sorát, majd a Magyar Vízilabda Szövetség regnáló elnöke, dr. Kemény Dénes, alelnöke, Vári Attila, valamint időrendi sorrendben kettejük között Eger Megyei Jogú Város polgármestere, Habis László mondott beszédet.
A szalagvágáson egyetemünk első emberén, valamint a fentiekben felsorolt személyeken kívül Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, Kovács Ottó, a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja, Tóth Imre, a kivitelező Imola Bau Kft. elnöke, Bárány Attila, az Egri Vízilabda Klub elnöke, Lugosi Dénes, az Egri Vízmű SC elnöke, Kis Ágnes, az Egri Senior Úszó SE képviselője, aki a legszebb korban lévő aktív egri sportoló a maga kilencvenegy évével, valamint az egri vízilabda sport egyik legfiatalabb igazolt sportolója, az öt esztendős Korózs Emma Napsugár vehetett részt a megtisztelő procedúrában.
A program további részében olyan történelmi személyek is megszólaltak, akik a Bárány-uszodából indultak, és sokra vitték életük során, mint például Madaras Norbert olimpiai bajnok vízilabdázó, vagy dr. Ringelhann György korábbi egri polgármester, hogy csak néhányat említsünk. A folytatásban gálamérkőzésen a ZF-Eger női és férfi együtteseiből kialakított két vegyes csapat mérte össze egymással erejét, majd az esemény legvégén több száz utánpótlás sportoló ugrott hűsítő fejest a Bárány vizébe, szimbolizálva, hogy a sportág hivatalosan is átvette a létesítményt.

A felnőtt csapatok vízbeugrása során sok olyan játékost is felfedezhettünk, akik jelenleg is aktív hallgatói az EKE-nek, ami már csak azért is volt nekünk, eszterházysoknak remekbe szabott élmény, mert női kézilabdásainkhoz hasonlóan az egyik legnagyobb magyar sikersportág élmezőnyének tagjairól is kiderülhet, az élsport és a felsőfokú tanulmányok igenis megférnek egymás mellett.

Írta: Fenyves Balázs

Fotók: Lénárt Márton


< Vissza