Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Átvették díszokleveleiket a jubilálók

Utolsó módosítás: 2018. június 11.

Arany, gyémánt, rubin és vas oklevelet vehettek át szombaton az Eszterházy Károly Egyetemen azok, akik 60-65-70-75 évvel ezelőtt végeztek az egri tanítóképzőben.

Megható pillanatoknak lehettek részesei a jubilálók és családtagjaik egyaránt a 25. Prepa Napon, amit a Líceum Kápolnájában szombaton egy misével kezdtek meg a már hagyományos koszorúzást követően. A köszöntők sorát Hegedűs Tibor, az Egri Tanító és Tanárképzős Öregdiákok Baráti Körének elnöke nyitotta. Emlékezett az egri tanárképzés múltjára, s beavatta az ünneplőket a baráti kör idei terveibe is.
A szalagtűzést követően dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora köszöntötte a jubilálókat és az ünneplőket. Nem csupán Eszterházyra és Pyrker János László egri érsekre emlékezett beszédében, hanem az egri tanárképzésre is.

Úgy fogalmazott: az első magyar tanítóképző alázattal átitatott képzést biztosított diákjainak, s így a nehéz korban élő fiatalokban remény gyúlt, hogy lesz egy szebb magyar sors. Kiemelte azt is, hogy a jubilálók tanárként mosolyt rajzoltak gyermekarcokra, s nem lehetett őket eltántorítani, megfélemlíteni, s pedagógusként jövőt adtak diákjaiknak.

A köszöntőt követően versek, dalok hangzottak el, majd átadták a díszokleveleket. A jubilálók nevében Reich Antalné Fehér Gizella mondott beszédet, aki gyémánt oklevelet vehetett át.

Beszédének elején emlékezett azokra az osztálytársaikra, akik már nem élhették meg velük ezeket a szép, ünnepi pillanatokat. Reich Antalné arra is kitért: minden nehézség ellenére becsületes munkát végeztek mindannyian, s mindvégig szerették a tanári pályát, amire vállalkoztak. Büszkék arra is, hogy akkoriban szinte kivétel nélkül mindenki a tanult pályán maradt.

Újabb énekeket és verset, majd a zárszót – amit szintén Hegedűs Tibor tartott - követően a rendezvény egy közös ebéddel ért véget.

Fotók: Szántó György


< Vissza