Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Az érzelmek logikája

Utolsó módosítás: 2018. március 07.

Március első péntekén a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban Dr. Mérő László tartott előadást a szép számú közönségnek.

Az érzelmek logikája – ezt a címet viseli az az előadás, melyben Dr. Mérő László matematikus, pszichológus boncolgatja emócióink rejtelmeit. A Forrásban rendezett programon viccet nem nélkülözve úgy fogalmazott: anyanyelve a műszaki és az informatikai nyelv, s a pszichológiát, mint idegen nyelvet beszéli.


Öröm, szomorúság, düh, undor, félelem, meglepődés - sorolta alapérzelmeinket, melyek az emberi arcról is könnyedén leolvashatók, hiszen genetikailag kódolt, ősi érzelmek. Ezek kombinációjából azonban már sokféle érzelem „keverhető". Tanult érzelmeink közül említette a szeretetet, mely egészen más alapanyagokból szövődik, bár mint elmondta, továbbra is kérdéses számára, hogy az anyai szeretet mégis inkább az alapérzelmek közé sorolható-e.
Előadása második felében a hangulati állapotok hatásairól beszélt, így példát is említve arról, hogy rossz hangulatban sokkal jobb a megfigyelésünk, jobb hangulatban viszont könnyebben oldunk meg kreatív feladatokat.


Kiemelte: az evolúció műszaki szemmel nézve kontár munkát végzett, mert a legkülönfélébb érzelmek ugyanazon a csatornán közlekednek, ezért sokszor nem is tudjuk megkülönböztetni azokat. Van persze ennek elgondolása szerint pozitív hatása is, hiszen képesek vagyunk a saját hangulatunkat úgy befolyásolni, hogy hatékonyabban gondolkozzunk, így tehát a rosszkedvnek is lehetnek előnyei: könnyebb például ilyen hangulatban új dolgokat tervezni. Dr. Mérő László szerint az öröm például egy nevetésből indul, s csak a nevetéssel konstatáljuk, hogy akkor valószínűleg örülünk.

Szerző: Juhász Henrietta

Fotók: Kakuk Dániel

 


< Vissza