Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Bemutatkoztak az ÚNKP-ösztöndíjasok

Utolsó módosítás: 2019. május 07.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjas hallgatóinak nyújtott bemutatkozási lehetőséget a Kiválóságok az Eszterházy Károly Egyetemen rendezvény.

A megnyitón dr. Juhász Tibor rektorhelyettes ismertette az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) célkitűzéseit. Elhangzott: a rendezvény címe – Kiválóságok az Eszterházy Károly Egyetemen – azt tükrözi, hogyan tekint az intézmény az ösztöndíjasokra. A rendezvény időpontjaként – a tavalyi első alkalommal és idén is – Eszterházy Károly születésnapjához (május 4-e) közeli napot választottak.

A tavalyi év tapasztalatairól szólva dr. Juhász Tibor elárulta: nagyon nehéz volt összehasonlítani a különféle tudományterületeket, hiszen az intézményből szinte minden területről részt vesz hallgató az ösztöndíjprogramban. A tavalyi évben háromszoros volt a túljelentkezés, tehát nagyon nagy a felelősség az egyetemen – a rektorhelyettes szavai szerint – hogy kiket választ ösztöndíjasnak.

Mint fogalmazott: az ÚNKP célja az oktatói és kutatói utánpótlás biztosítása. A rektorhelyettes körvonalazta a pályázat feltételeit, azt is, hogy kik és hogyan nevezhetnek. Az Új Nemzeti Kiválóság Program Tehetséggel fel! ösztöndíjára, valamint a Hallgatói Kutatói Ösztöndíjra már középiskolás diákok is nevezhetnek, amennyiben teljesítik a kiírás feltételeit. Mester- valamint doktori képzésben résztvevő hallgatók számára is hirdetnek ösztöndíjat, s a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj kiegészítéseként a Bolyai + ösztöndíjra kutatók is nevezhetnek.

Dr. Juhász Tibortól a résztvevők azt is megtudhatták: a pályázatot a következő tanévre hamarosan meghirdetik, s nevezni majd június 6-ig lehet, vagyis legkésőbb ezen a napon postára kell adni, vagy személyesen el kell juttatni a megadott címre a pályázatot. A plenáris előadást Mitre Zoltán tartotta, aki az OTDK-n első helyezést ért el A "globális homály" – a légköri átlátszóság csökkenése, oka, hatásai, kockázati lehetőségei című kutatási munkájával. Ezt követően az ösztöndíjas hallgatók szekciókban mutatták be kutatásaikat.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza