Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Borászati felnőttképzés határon innen és túl

Utolsó módosítás: 2019. december 11.

Ingyenes borászati alapismereteket adó felnőttképzést szervezett októberben az Eszterházy Károly Egyetem. A kurzus célja volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a kis és közepes méretű borászatok technológiájával, elsajátítsák a borkészítés alapjait elméletben és gyakorlatban is.


Nagy volt az érdeklődés a 30 órás képzésre, kevesebb, mint egy nap alatt elfogytak a helyek. A magyarországi csoport mellett, egy erdélyi borászokból álló 30 fős csapat is részt vett a felnőttképzésben.

A programban a hallgatók megismerkedhettek a hagyományos és modern borászati gépekkel, a bor erjedési és érlelési folyamataival. Betekintést nyerhettek az élelmiszeripari egészségügyi előírásokkal, valamint a borászati üzemekben alkalmazandó munka és balesetvédelmi előírásokkal, amelyeket dr. Villangó Szabolcs (EKE-SZBT egyetemi adjunktus) ismertetett. Mindezek mellett a hallgatók közelebb kerülhettek a borászati analitikához az egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont akkreditált laboratóriumában Lovas Miklós segítségével.


Az elmélet mellett nagy hangsúlyt kapott a gyakorlat is a programban. A magyar és az erdélyi csoport is készített bort az Eszterházy Károly Egyetem saját feldolgozójában, az egri Kőlyuktetőn Kis Ákos borásszal. A visszajelzések pozitívak voltak, akadt olyan borász, aki már az idei borát a megszerzett tudás segítségével készítette el.

Eger mellett a résztevők ellátogattak a tokaj-hegyaljai Patrícius Borházhoz is, ahol a szőlő és a pincelátogatás mellett a kóstolás sem maradhatott el. Átfogó képet kaptak az aszúkészítésről és a Tokaji borvidékről Molnár Péternek (Patrícius Borház birtokigazgatója) és Kovács Tibornak (Tokaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vezetője) köszönhetően.


A csendes borok mellett a pezsgőkészítéssel is megismerkedhettek a hallgatók, méghozzá testközelből. Az egri csoport a St. Andrea Pincészetnél, míg az erdélyiek a kárászteleki Carassia Pezsgőpincénél tettek látogatást.

A hallgatók visszajelzései pozitívak voltak, ami arra sarkall minket, hogy folytassuk és a borászatot követően a szőlészetbe is betekintést nyerjenek résztvevők.

A program az EFOP-3.4.3-16-2016-00010 pályázat keretein belül valósult meg.


< Vissza