Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Borkultúráról tanulhattak

Utolsó módosítás: 2019. május 10.

Borászati előadáson hallhattak információkat a résztvevők az Eszterházy Károly Főiskolán, illetve Egyetemen történt oktatási, kutatási tevékenységekről, a Tokaji Borvidék új innovációjáról és a média szerepéről a borkultúrában.

Az előadók – Dr. Hauser Zoltán és Dr. Kis-Tóth Lajos – autodidakta módon érték el azt a tudást, ami a több évtizedes tevékenységüket fémjelezte. Mindketten hegyaljai nemzetiségű településről származnak, akik gyermekkoruktól a családban már megkapták az alapokat a szőlőművelés terén.

• Az egri intézmény több mint 20 évvel ezelőtt elindította a hagyományos tárgyak mellett a szőlőtermesztés és a borkészítés alapjait bemutató oktatási formát a bortechnológus képzés bevezetésével. A magyar oktatási rendszer átalakulása kapcsán felmerült az integráció a Debreceni Tudományegyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Szent István Egyetemmel. Végül is többek között a bor, mint integráló erő elősegítette, hogy oktatásunk az Eszterházy Károly nevével fémjelzett egri és a hozzákapcsolódó gyöngyösi, jászberényi és sárospataki intézményekkel együtt vált teljessé később. Akkreditált képzésben – a Bolognai képzésnek megfelelően - alap-, közép-és felsőfokú oktatásban külföldi partner intézményekkel (Burgundia - Dijon) valósítottuk meg a képzésfejlesztést.

• Megtudtuk, hogy az Egri Bikavér eredetvédelmének fejlesztéséhez pályázatot nyert indulásként az intézményünk, az akkori egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézettel. Ez jelentősen segítette a bortechnológus és a kémia BSc-ben a borász-analitikus kimenet oktatási feladatainak ellátását.

• A négy campusú egyetemünkön, a négy borvidéket magába foglaló északi borrégióban a tokaji meghatározó. Itt hallottunk arról, hogy az országos fejlesztés keretében kormányzati forrás biztosításával zajlik az úgynevezett Közösségi infrastruktúrafejlesztés. A 27 tokaji borvidéki település közül Bodrogkisfalud, Tállya és Hercegkút a tokaji szőlőtermesztési és borkészítési kultúrát felkarolja, támogatja. Ez röviden azt jelenti, hogy a szőlőben elvégzendő munkáktól a kritikus jelentőségű szüreten át a feldolgozásban is korszerű technológiákkal biztosít szolgáltatást. Segít a bor érlelése és tárolása feltételeinek biztosításában, sőt a palackozásban is biztosít lehetőséget. Ha kell, a palackozott boroknak – akár pezsgő – optimális betárolást kínál, az elvitelhez pedig esztétikus csomagolási megoldásokat ad.

• Az egri intézmény (EKF, EKE) közkinccsé tette a tudást, kulturális értékeket hozott létre a média területén is, kilépett a Líceum falain túlra. A Líceum Televízió Magyarország egyetlen egyetemi televíziója, ahol jelentős műsoridőben érthetőek el szőlészeti és borászati tartalmak az oktatás és a továbbképzés javára. Ezen túl az EKE-n elektronikus tanulási környezetben is számos tematikus forrás érhető el ezen a témakörökben.

• Egerhez és a borrégióhoz jelentősen köthető Gál Tibor munkásságát is megismertük a róla készült film bemutatásával. Gál Tibor méltatásához kapcsolódóan elevenítették fel Haraszthy Ágoston munkásságát, aki a kaliforniai bor közel kettő évszázad előtti megteremtésének ikonikus alakja volt. Erről az előadók által elkészített rövidfilm bemutatására is sor került.

• Ezt követően a Kárpát-medencei szőlőfajtákról tudtunk meg jó néhány dolgot, azt is, hogy Balla Géza, aki az év borásza is volt, a határon túli ménesi birtokán vörös aszút is készít. A jövő héten az egri borászok meghívására 16-án, csütörtökön bemutatót tart. Itt a Kadarka géncsaládról és a fekete Leánykáról is szó esik.

• Három filmet láttunk: a Gál Tiborról és Haraszti Ágoston kaliforniai tevékenységéről szóló alkotás mellett az egri intézmény oktatóinak és az egri színház színészeinek közreműködésével készült LEGENDA címűt, ami Gárdonyihoz, az Egri csillagokhoz és az egri egyetemhez kapcsolódik.

• Ezt követte a három bor bemutatása, majd a kóstolása.

1. Egri Csillag (Magisterbor)
Olaszrizling és Hárslevelű alapon készül Zenit és Egri leányka hozzáadásával. Szelíd férfias savak, harmonikus illatok friss ízekkel jellemzik a bort
2. Rozé (Ostorosbor)
A bor Kékfrankos, Oportó, Zweigelt, valamint Pinot-Noirból készült, korszerű technológiai környezetben, kiváló borász irányításával.
3. Mámor (Magisterbor)
A Bikavér elkészítésének szabályai mentén készült el a bor: Kékfrankos, Cabernet Franc, Kadarka, Merlot és Syrah szőlők levéből. A Magisterek gondosan komponálták!

Beszámoló: Döbrei Mónika, Bán Szabina, Dr. Rácz László


< Vissza