Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Botanika Hete - beszámoló a programokról

Utolsó módosítás: 2017. május 12.

Növénybemutató, növényvásár, kiállítás, előadás – többek között ezekkel várja az érdeklődőket a Botanika Hete május 8-a és 13-a között. Az egyhetes rendezvény az Erdőtelki Arborétum programjaival zárul.

9. alkalommal szervezték meg a Botanika Hetét, ahol a tudományos eredményeket a művészeti területekkel kapcsolták össze. A programokban újdonságként szerepelt a Tittel Pál Könyvtár botanikai szakkönyvkiállítása, illetve a Gyöngyösi Károly Róbert Campus gyógynövény klubjának bemutatkozása.

A Kepes Intézetben nyíló Botanic Art kiállításon két külföldi művész képei is láthatóak. Julia Jones a Kréta szigetén élő növényvilágot mutatta be alkotásaival, Jane Vogas festő virág- és tájképeivel az élővilág rejtett szépségeit szeretné visszaadni. A Bükk ritka növényfajainak virágzása és a klímaváltozás összefüggéseiről tartott előadást Sulyok József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Élőlényvédelmi osztályvezető osztályvezetője. Az előadó prezentációjából megtudhattuk, hogy a klímaváltozás miatt egyes növények később kezdenek el kihajtani, virágozni, emiatt a termés is később érik. Kutatások során az is kiderült, hogy néhány növény élőhelye is megváltozott, ennek oka szintén a hőmérsékletváltozás.

Napjainkban a klímaváltozás egyik legjobban érezhető hatása az, hogy egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás, és ez több növényfajt a kihalás szélére sodorhat. Pénzesné Dr. Kónya Erika, a Növénytani és Növényélettani Tanszék mb. dékánja arról tartott előadást, hogy milyen növénymegőrzési stratégiákat fejlesztettek ki.

Ünnepi szakmai találkozót tartottak a Botanikus kert alapításának 50. évfordulója alkalmából, alapító tagok, intézményi vezetők és tanszéki kollégák részvételével. A Botanikus kert kedden nyílt nappal is várta az érdeklődőket.

Csütörtökön a szakmai előadásoké volt a főszerep: a szekunder anyagcseretermékek hatásáról tartottak előadásokat az egyetem oktatói.

A Líceum előtt ebben az évben is növényvásárt tartottak. Őstermelők, kiállítók árulták növényeiket, amelyek között különféle sziklakerti, fűszer- és mediterrán növényeket is találni. A legkülönlegesebbek közé tartoznak a húsevőnövények, a kancsóka és a Vénusz légycsapója.

A Líceum könyvtárában kreatív ötleteiket valósíthatták meg a gyerekek. A foglalkozáson termésekből és magokból készült alkotások születettek.

A Botanika hete május 13-áig tart. Az utolsó napon, a Madarak és Fák napja alkalmából az Erdőteleki Arborétumban érdekes programokkal várják az érdeklődőket.

A részletes programokról itt olvashatnak:

https://uni-eszterhazy.hu/hu/egyetem/egyetem/hirek-1048/c/madarak-es-fak-napja-az-erdotelki-arboretumban

 


< Vissza