Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tiszteletbeli főiskolai tanár a bükki füvesember

Utolsó módosítás: 2017. június 12.

Tudta, hogy Szabó György fitoterapeuta - ahogy önmagát nevezi: a bükki füvesember - tiszteletbeli főiskolai tanára az Eszterházy Károly Egyetemnek?

Ennek egyik előzménye az, hogy a Gyöngyösi Károly Róbert Campus jogelőd intézménye 2010-ben lehetőséget kapott a Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és- feldolgozó felsőfokú szakképzési szak elindítására. A Szenátus a 2011/2012-es tanévnyitó ünnepi ülésén adta át az elismerő címet a bükki füvesember több mint hét évtizedes áldozatos és nagyrabecsült tevékenysége elismeréseként, a hazai felsőoktatási intézmények között elsőként. Gyuri bácsi 2011-től fogadja nyári szakmai gyakorlatra a Campus hallgatóit, hatékonyan segítve a gyógynövényes ismeretek megszerzését. Ettől az évtől vesz részt rendszeresen a Kutatók Éjszakáján előadóként, hirdeti a gyógynövények egészségmegőrzésben betöltött szerepét, fontosságát, hozzájárulva ezzel a fitoterápia egyetemi tantárgyunkhoz is. Gyuri bácsi számos elismerés birtokosa:

- 2006 Stuller Ferenc Díj (Bükkszentkereszt Önkormányzata)
- 2007 Alkotói Díj (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés)
- 2010 Díszpolgár (Bükkszentkereszt Önkormányzata)
- 2011 Tiszteletbeli főiskolai tanár (Károly Róbert Főiskola)
- 2012 Természetgyógyászatért Díj (Magyar Természetgyógyászok Szövetsége)
- 2013 Fleischmann Rudolf Díj (vidékfejlesztési miniszter)
- 2013 Magyar Örökség Díj (Magyar Örökség és Európa Egyesület)
- 2014 Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Príma Díj (közönségdíj)
- 2015 Magyar Gazdaságért Díj (Nemzetgazdaságért Minisztérium)
- 2016 Magyar Konyha Termelői Díj


Az együttműködésnek köszönhetően sor került vadon termő gyógynövények termesztésbe vonására, de ez a kapcsolat teremtette meg az "erdélyi küldetés" alapjait is: a Campus negyedik éve építi a Böjte Csaba ferences szerzetes által életre hívott Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Otthonának gyógynövénykertjét az egyetemi kertészetben nevelt palántákkal. A emények szerint sikerül "visszahozni" az egyetem képzési palettájára a "Gyógy- és fűszernövények" felsőoktatási szakképzési szak néven indult kétéves képzést, amelynek korábban számos olyan hallgató végzett, akik Gyuri bácsi bükkszentkereszti munkatársaivá lettek.

11 évvel ezelőtt álmodta meg a lakosságnak szóló gyógynövényeket, egészséges életmódot népszerűsítő Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat, amelyen – idén 2017. július 8-9-én - a Campus Gyógynövény Klub gyógynövény-bemutatót és játékot szervez.


Mindenkit várnak szeretettel!

A részletes program itt olvasható!

Fotó: Campus Gyógynövény Klub


< Vissza