Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Hallgatóink is segítenek kinyitni a világot

Utolsó módosítás: 2020. február 27.

Az Eszterházy Károly Egyetem Nyelvpedagógia Műhelye, az Autonómia Alapítvány és a Katona József Színház együttműködésben dolgozik a hátrányos helyzetű fiatalok angol nyelvtanulásának segítésében. Az ELTÁV projektben heti rendszerességgel tartanak angol nyelvi foglalkozásokat az egyetem angoltanár szakos hallgatói a Szúcs-Bányatelepen élő, hátrányos helyzetű roma fiatalok számára.

A projekt célja a helyi szegregátum képletes és szó szerinti megnyitása. A budapesti Katona József Színház színházpedagógus szakemberei és színészei már több éve dolgoznak együtt a helyi közösséggel. 2020 januárjától egyetemünk angoltanár szakos hallgatói is bekapcsolódtak a munkába Majorosné Kovács Györgyi egyetemi adjunktus, vezető metodikus irányításával.

A program során a fiatalok a színház szakembereivel létrehoznak egy közösségi színházi előadást is, amely a társadalmi törésvonal két oldalán élők együttes munkájának eredménye lesz, melyet 2020 májusában egy németországi nemzetközi fesztiválon adnak elő. Erre készítik fel az angoltanár szakos hallgatók a diákokat.

A módszer lényege a „színjátszó" cselekvésen keresztül megvalósuló tanulás. A csoportos játéktevékenységek során a résztvevők képzeletbeli világot építenek fel, majd ebbe a képzeletbeli világba szereplőként vonódnak be. A fiktív világon belül ugyanakkor valós problémákkal találkoznak, s ezek révén valós tudásra és tapasztalatra tesznek szert. A színház-pedagógia segít, hogy önálló döntésekre képes, saját döntéseiért felelősséget vállaló emberek váljanak a fiatalokból.

A cél egyrészt a helyiek mentális és fizikai szegregációjának lebontása, másrészt pedig a programban részt vevő fiatalok társadalmi érzékenységének javítása.

Hírt küldte: Majorosné Kovács Györgyi


< Vissza