Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Csendes áramlat - Nagy B. István 85 emlékkiállítás

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 23.

Kiállítás nyílt egykori oktatónk, Nagy B. István munkáiból Budapesten. A tárlat szeptember 23-ig tekinthető meg a Vigadó Galériában.

Nagy B. István (1933. Szilvásvárad – 2006. Budapest) korszakos tanszékvezetőnk volt, nevéhez kötődik a Rajz – Vizuális-kommunikáció szakpár akkreditációjának kezdeményezése. 1988 és 2003 között volt az Eszterházy Károly Főiskola tanára, ezen belül 1988-1998 között tanszékvezetője.


A Munkácsy-díjas festőművész alkotóként- és művészetoktatóként is a kortárs magyar képzőművészet meghatározó egyénisége volt. Életműve jellegzetes képciklusokba rendezhető, melyekből kiemelkednek kései korszakának hitvallássá érett, gyakran magasztos szellemiséggel felruházott sorozatai: a transzcendens kékbe öltöztetett El Greco-tanulmányok, a színesen lüktetető, hangulatbéli változásokat leképező Zsámbék-képek, a léthelyzeteket sűrítő Arcképcsarnok, vagy a bibliai témájú, moralizáló Izsák-képek.


A színek természeti valóságon túllépő függetlensége, monokróm harmóniája, a textiles múltból fakadó kivételes, aprólékos faktúraképzés, a feszített kompozíciós megoldások tudatos keresése, a különleges, oltárképszerű keretezés e festményeket kiemeli a látott világból. Nagy B. István művei finom lelki rezdüléseket, mélységes fájdalmakat tapintatosan boncolgató, olykor finom (ön)iróniával átszőtt sugallatok, s azon túl, hogy önértelmezések, egyben az összemberiség szövetébe ágyazott tanítások.


A kiállítás szeptember 23-ig tekinthető meg naponta 10 és 19 óra között Budapesten, a Vigadó Galériában.

Szöveg: Jónás Zoltán.


< Vissza