Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Design/AIR – Digitális nomádok

Utolsó módosítás: 2019. október 18.

A Tervezőgrafika BA nyári művésztelepén készült munkáiból nyílt kiállítás az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán.


Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének Média és Design Tanszéke szervezésében a másodéves tervezőgrafika alapszakos hallgatók minden nyáron 10 napig a DESIGN/AIR művésztelepen alkothatnak. A gyöngyösi tábor idén a "digitális nomádok" hívószóra épült.


Az alkotások másfél hétig készültek, a legkülönfélébb alapanyagokból: polisztirol lapból, púrhab segítségével, fa lécekkel, drótok hajlításával, PVC csövek összeillesztésével, szilikonból, gipszből. Emellett gyakran készülnek olyan természetművészeti alkotások is, amelyeken fog az idő vasfoga, tehát elszáradnak, túlburjánzanak, lehullanak, vagy egyszerűen lebomlanak. Az egyénileg, vagy csapatban készített munkák között performansz jellegűt is felismerhetünk, illetve fotósorozattal, kisfilmmel, trailerrel vagy stop-motionnel is találkozhatunk.


A dokumentációkat bemutató kiállításon választ kaphatunk azokra a kérdésekre is, hogyan él és dolgozik egy digitális nomád, vagy hol lehet őket esetleg megtalálni? 2019-ben járunk, vagy már 3050-ben? Felmerül a kérdés, hogy lehet-e vadászni internetet egy polisztirol lapból készített, levelekkel díszített WI-FI jel körül, vagy mi közük a navahó indiánoknak az AfterEffectshez? Ezekre mind reflektálnak, válaszokat keresnek a DESIGN/AIR művésztelep idei résztvevői az elkészült alkotásaikkal.


A fiatal művészek tábor alatt készített alkotásaikkal már második alkalommal mutatkozhattak be a gyöngyösi campuson. Az intézmény hallgatóit, oktatóit és munkatársait először Dr. Bujdosó Zoltán, campusokért felelős rektorhelyettes köszöntötte.


Ezt követően Szabó Károly egyedi performansza következett. A Média és Design Tanszék oktatója mezítláb, öltönyben állt ki a közönség elé, kezeit mézbe és szőrbe mártotta, majd egy szövegszerkesztő programba a helyszínen begépelt és kivetített szöveggel köszöntötte az egybegyűlteket.


A művészetben az a szép, hogy ahány ember szemléli az alkotásokat, azok annyiféle benyomást keltenek. Igaz volt ez a megszokottól merőben eltérő megnyitóra is. Az én értelmezésemben Szabó Károly laptopjába írt köszöntőjével a XXI. században egyre inkább háttérbe szoruló szóbeli kommunikációt szerette volna szimbolizálni. Ma már – sajnos - egyre általánosabb kép, hogy a fiatalok, vagy családok egymás társaságában ülnek egy étterem asztalánál, vagy egy nappali kanapéján, ám jelenjüket a virtuális világban, másokkal chatelve töltik. A mézbe mártott kéz a „kütyük" hozzánk ragadását jelképezheti, hiszen már nem csak a kamaszok és a fiatalok, hanem a középkorúak, sőt egyre több nyugdíjas sem tudja elképzelni az életét az okoseszközök nélkül. A legtöbbet azon gondolkodtam, hogy vajon mit szimbolizálhat a szőrös kéz. Talán a digitális bennszülött kifejezésre, vagyis annak a generációnak a tagjaira utalt, akik a digitális bevándorlókkal szemben úgy nőttek fel, hogy nincs emlékük arról a világról, amikor nem volt természetes az internet, az okostelefon és a számítógép jelenléte a háztartásokban.


A Design/Air kiállítás alkotásai október 29-ig várják a gyöngyösi campus aulájában, hogy benyomásokat kelthessenek kortól függetlenül bárkiben, az Baby boomers, az X, az Y, és a Z generáció képviselőiben egyaránt.

Kiállítók:
Bagdán Zsófia / Bányai Zsófia / Bartha Rebeka / Berecz Boglár Kamilla / Bihar Anett / Buzogány Timea / Czank Dominik / Dányi Zsófi / Debreceni Boglárka / Dobosy Tímea / Domonkos Dániel / Farsang Áron / Ferenczik Edit / Flaskó Bernadett / Gál Angéla / Janó Sára / Kalotai Anett / Koós Réka / Kovács Alexandra / Köteles Tamás / Lengyel Zsófia / Matyis Sára / Pápai Stefánia / Somlai Panni / Szabó Dominik / Szűcs Rebeka / Tóth Krisztina / Török Boglárka / Varga Edina / Várnai Bertalan

Konzulensek:
Szemmelroth Balázs, Szabó Károly, Zeman Zoltán, Zeman-Juhász Éva

szöveg, fotók: EKE Vizuális Művészeti Intézetének Média és Design Tanszéke, Nagy Réka

 


< Vissza