Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Díjat nyert intézetünk oktatója, volt hallgatója is

Utolsó módosítás: 2018. július 20.

A III. Országos Akvarell Triennálé fődíját a Vizuális Művészeti Intézet oktatója Kótai Tamás grafikus- és festőművész, illetve az Eszterházy Károly Egyetem fiatal alkotóknak alapított díját volt hallgatónk, Bánkúti Gergő festőművész kapta.

„A kiállítás áttekintést ad a döntően az áttetszőségre építő kortárs vízfestészeti technikák legújabb eredményeiről. A szabad beadású, de szakmai zsűri által válogatott tárlat célja, hogy lehetőséget kínáljon új művészi tartalmak és formák kereséséhez, új művészi megnyilatkozások felvonultatásához. A díjzsűri tagjai voltak: Csurka Eszter képzőművész – a XIX. Országos Akvarell Biennálé nagydíjasa; Földi Péter festőművész – a II. Országos Akvarell Triennálé nagydíjasa; P. Szabó Ernő művészettörténész; Szily Géza festőművész – az I. Országos Akvarell Triennálé nagydíjasa; Wehner Tibor művészettörténész és H. Szilasi Ágota művészettörténész.

Ez az országos tárlat a művészek felkérésével indult még 2018 márciusában. A III. Egri Országos Akvarell Triennáléra 292 alkotó 699 művel pályázott. A szabad beadású tárlatra három művel lehetett jelentkezni, melyek az elmúlt három évben, az előző kiállítás óta készültek. Volt, aki kettő, de volt, akik csak egy mű digitális fotóját küldte el a megadott email címre. A művészek közül sokan évtizedek óta hűséges résztvevői a kiállításnak, de az idén meglepően sok (74) pályakezdő – azaz 35 évesnél fiatalabb – alkotó küldte el műveit a megméretésre. A legidősebb alkotó pedig 1924-ben született. A zsűri döntése alapján 147 alkotó 234 művel szerepel az idei tárlaton. A felélénkülő érdeklődést nem csak az jelzi, hogy közel háromszáz művész jelentkezett műveivel, hanem az is, hogy a kiállító művészek közül 66-an a megelőző 22 tárlat egyikén sem szerepelt még. S hogy miként teljesedett ki az elmúlt ötven év alatt a tárlat, leginkább talán az az adat beszéli el, hogy immár egy híján 800 főre duzzadt azoknak a művészeknek a száma, akiknek művei kiállításra kerültek valamelyik egri tárlaton.

A rendezvény rangját minden alaklommal emeli, hogy díjakat adnak át. A tárlaton szereplő művészek között a díjfelajánlók jóvoltából a zsűri öt díjat oszthatott ki az idén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága fődíját Kótai Tamás grafikus- és festőművész érdemelte ki. A díjat Szily Géza festőművész, a Magyar Vízfestők Társasága örökös elnöke, alapító tagja adta át.

Az Eszterházy Károly Egyetem fiatal alkotóknak alapított díját Bánkúti Gergő festőművész kapta. A díjat Dr. Dolmányos Péter a Bölcsészettudományi kar dékánhelyettese adta át” - olvasható a Dobó István Vármúzeum sajtóközleményében.


< Vissza