Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Dr. Fekete Pétert köszöntötték

Utolsó módosítás: 2018. november 30.

A 90 éves dr. Fekete Pétert köszöntötték csütörtökön a Líceumban a Nyelvészeti Tanszék jelenlegi és egykori munkatársai. Ez alkalomra egy újabb kötet is megjelent, mely szintén az egykori tanszékvezető főiskolai tanár munkásságához köthető.

A Magyar Nyelvtudományi Társaság egri csoportjának és a Magyar Nyelvészeti Tanszék közös rendezvényének kezdetén dr. Zimányi Árpád főiskolai tanár méltatta dr. Fekete Pétert, aki több mint ötven évet töltött az intézményben.

Elhangzott, hogy néhány évet dolgozott tanárként, majd igazgatóként, de visszatért az akkori főiskolára, s meg is bízták azzal, hogy szervezze meg a Magyar Nyelvészeti Tanszék munkáját. A tanszéket másfél évtizedig vezette, mely idő alatt meghatározó sikereket értek el, s számos új kollégának adott lehetőséget a tanításra.

Önzetlen és jószívű – ezekkel a tulajdonságokkal jellemezte az ünnepeltet dr. Zimányi Árpád. Egykori tanítványai közül többen tovább vitték azt, amit mesterüktől, dr. Fekete Pétertől tanulhattak, akár a dialektológia, a névtan vagy a szociolingvisztika területén. Élénken foglalkoztatta az anyanyelvi nevelés ügye, aktívan részt vett a tudományos közéletben. Tíz évvel ezelőtt, 80. születésnapjára már megjelentetett egy kötetet munkáiból, ahogy ez alkalomra is A névtantól a dialektológiáig címmel, melyben régi és új kollégák, hallgatók művei olvashatóak. A dr. Fekete Péter munkásságának egy-egy szegmensét bemutató kötetet dr. Domonkosi Ágnes tanszékvezető főiskolai tanár adta át az ünnepeltnek.

Az ünnepséghez kapcsolódó előadások előtt dr. Fekete Péter is szólt a vendégekhez. Köszönetét követően úgy fogalmazott: életének túlnyomó részét az intézményben töltötte, de hangsúlyozta, hogy mindaz, amit elért, kollégái nélkül nem jöhetett volna létre.
Végül Dr. Angyal László a Konstantin Filozófus Egyetem adjunktusa Magyar névtani kutatások Szlovákiában címmel, Dr. Kalcsó Gyula egyetemünk főiskolai docense pedig A történeti korpuszok nyelvjárástörténeti felhasználásának lehetőségei címmel tartottak előadást.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza