Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Dr. Liptai Kálmán: fogják kézen a nemzetet

Utolsó módosítás: 2018. július 06.

Az Eszterházy Károly Egyetemen a tavaszi félévben 1313 hallgató tett sikeres záróvizsgát és kapott oklevelet vagy tanúsítványt az intézmény 4 campusán. Az Egri Campuson pénteken 784 végzős hallgató fejezte be tanulmányait.

Alapszakon 245-en, mesterképzésen 108-an teljesítették a követelményeket, csakúgy, mint a 31 osztatlan képzésben résztvevő, 98 felsőoktatási szakképzést, vagy a 128 szakirányú továbbképzést választó társaik. Az egri campuson 323 hallgató magister sapkája repülhetett a magasba az oklevélátadó ünnepségek végén. Idén először vehettek át diplomát az osztatlan képzésben résztvevő hallgatók. A Stipendium Hungaricum programban az egri és a gyöngyösi campuson tanuló nemzetközi hallgatók is megkapták végzettségüket igazoló dokumentumaikat.

A Bölcsészettudományi Kar és a Pedagógiai Kar hallgatóit a délelőtti diplomaosztó ünnepségen dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora köszöntötte. Beszédét azzal kezdte: egy kézfogásnyi idő alatt értelmet nyer a hallgatók számára ezen a napon minden küzdelem. A Komplex Alapprogramra és az Élménysulira utalva úgy fogalmazott: az iskolák egységes, jövőbe mutató utat várnak, s az egyetem egy ilyen utat alkotott meg számukra. Kiemelte: ez egy olyan módszer, mely nagy figyelmet fordít a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű diákokra, a tehetségekre. A program olyan generáció neveléséül szolgálhat majd, akik tehetségükből építenek katedrálist. Dr. Liptai Kálmán a végzett hallgatókat arra kérte, fogják kézen a nemzetet, hiszen az ő kezeikben formálódhat valósággá a kidolgozott módszer, és hangsúlyozta azt is, fontos, hogy minden új és jó dologhoz pozitívan, befogadóan álljanak.

Az ünnepségen részt vett Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár is. Úgy fogalmazott: a végzett hallgatókban látja a jövő Magyarországát a tudásalapú társadalomban. Elmondta: az országban felszámolták a munkanélküliséget, emelkedik a diplomás minimálbér is, egyre jobb az életminőség, s kiemelt figyelmet szentelnek úgy az oktatásra, mint az egészségügyre. Hangsúlyozta azt is: napjainkban a fiatalok már bátran tervezhetik jövőjüket, hiszen egyebek mellett széleskörű családtámogatást biztosítanak számukra. Arra kérte a végzetteket: mondjanak igent Magyarországra.
A diplomaosztást követően Bodor Viktória és Vámos Piroska köszönt el a hallgatók nevében, köszönte meg az itt töltött éveket, a segítséget, támogatást az oktatóktól, hallgatótársaiktól. Úgy fogalmaztak: ezzel a nappal új értelmet nyertek a megpróbáltatások, s ígérték, ha nem is Egerben találják meg útjukat, gyakran visszalátogatnak majd szeretett városukba.

Miután visszavette tőlük a város jelképes kulcsát, Habis László polgármester is köszöntötte a végzetteket. Reményét fejezte ki az iránt, hogy minél több fiatal megtalálja a számítását Észak-Magyarországon, s a továbbiakban is siker koronázza majd döntéseiket. A fiatalokat Magyarország reménységeinek nevezte, akikben rengeteg lendület rejlik.

A két diplomaosztó ünnepségen számos kitüntetést, elismerést adtak át. Az intézmény vezetése a délelőtti diplomaosztó ünnepségen professzor emerita cím adományozásával köszönte meg nyugállományba vonult Lőrinczné Dr. Thiel Katalin, főiskolai tanár sokéves munkáját. A délelőtti díszünnepségen hárman vehettek át habilitációs díszoklevelet: intézményünk oktatási, képzésfejlesztési és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettese dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, Dr. Nagy Melinda, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának fejlesztésért és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettese, valamint Dr. Molnár György, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem minőségügyi dékánhelyettese. Hét doktorandusz hallgató tett doktori esküt: Bakonyi Zsuzsanna a Történelemtudományi Doktori Iskolában, Döbörné Fizel Natasa, Hunyadi Zsuzsanna, Lanszki Anita, Orgoványi-Gajdos Judit, Savella Orsolya, Tiszai Luca pedig a Neveléstudományi Doktori Iskolában szerzett PhD fokozatot.

A Bölcsészettudományi Kar Gárdonyi Géza-díját idén Farkas Antal Sándor III. évfolyamos ének-zene tanár – játék és szabadidő-szervező tanár szakos hallgató, valamint Breznai Sándorné, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet ügyintézője kapta meg. A Pedagógiai Kar Somos Lajos díjjal tüntette ki Dr. Lengyelné Molnár Tünde intézetigazgató, tanszékvezető egyetemi docenst, valamint dr. habil. Hanák Zsuzsannát a Pszichológiai Intézet főiskolai tanárát.
Az „Az Eszterházy Károly Egyetemért" díj bronz fokozatát Nagy Andor, a Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, a Líceum Kiadó vezetője érdemelte ki. Pro Academia Agriensi Juventutis díjat kapott Kriegel Zsófia – a Jászberényi Campus IV. évfolyamos tanító szakos végzős hallgatója. Tanay Antal díjat kapott Dr. Harmat Mária, nyugalmazott óraadó az Információs és Kommunikációs Tanszékről. Fábián Hallgatói díjban részesült Nagy Annamária, óvodapedagógus hallgató.

Hallgató a Tudományért díjban részesült Sáfár Dániel, Kis-Prumik Zoltán, Sönperger Richárd, Orbán Ágnes és Balogh Szabolcs. Hallgató a Hallgatókért díjat kapott Lénárt Dóra, Bicsák Boglárka, Lantos Vivien, Fási Vivien, Győrössy Dorottya. Idén Pap Csilla, az Egri Triatlon és a Békéscsabai Atlétika Club igazolt versenyzője, valamint Kransznai Máté birkózó érdemelte ki a Jó tanuló, jó sportoló elismerést.
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektorhelyettes köszöntötte a Gazdaságtudományi Karon és a Természettudományi Karon végzett hallgatókat. Arra kérte őket, ne feledjék el honnan jöttek, de amikor itt az ideje, lépjenek tovább életükben. A rektorhelyettes a Komplex Alapprogramról, az egyetem múltjáról is szólt köszöntőjében. Kiemelte: döntően a hallgatókon múlik majd, hogyan teszik teljesebbé magukat, életüket.

Dr. Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is üdvözölte a fiatalokat: arra ösztönözte őket, legyenek független értelmiségek, de olyanok, akik mellőzik életükből a magányt.

A hallgatók nevében Labanc Barbara búcsúzott a délutáni diplomaosztón. Azt kívánta hallgatótársainak, váljanak egy kicsit varázslóvá, s ne hagyják soha, hogy bármilyen akadály útjukat állja.

A város kulcsát Barbara Martonné Adler Ildikó alpolgármesternek adta vissza, aki úgy fogalmazott: az egyetem Eger büszkesége, mellyel a városnak élő, működő és egyre erősebb a kapcsolata, s számos fontos projektben számítanak az egyetem együttműködésére.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza