Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egerbe gurult a Kamionnyi matematika

Utolsó módosítás: 2018. május 16.

Kamionnyi Matematika – ezt a nevet kapta az a mozgalom, amit Törökországban indítottak el, s ami kedden Egerbe is ellátogatott, interaktív, matematikát népszerűsítő feladataival.

Török Johanna, a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ kulturális és művészeti koordinátora érdeklődésünkre elárulta: projektjük Törökországból indult. A Török Tudományos Akadémia és a Yunus Emre Török Kulturális Intézet ankarai központjának közös projektje volt az, hogy egy török matematikai múzeum eszközeit egy kamionba pakolva induljanak útra.

 Fotó: Kakuk Dániel

Az első időszakban török városokba látogattak a „Kamionnyi matematikával", s néhány hónap alatt mintegy 45 ezer diákhoz jutottak el. Nem maradt el a siker sem, s ez, mint megtudhattuk, arra ösztönözte őket, hogy európai útra induljanak.

Az elmúlt héten például Boszniában volt két állomásuk is. Magyarországra érkezve első helyszínük Kispesten a Gábor Áron Általános Iskolában volt, a második megállójuk pedig Egerben, majd ezt követően budapesti iskolákba „gurulnak" a matematika népszerűsítéséért.

Mint azt Török Johannától megosztotta velünk, a kamionban harminc különféle matematikai és logikai feladat utazik. Céljuk, hogy a diákok elméleti matematikai tudását – 6-18 éves kor között – az interaktivitás eszközével kézzel foghatóvá tegyék, s megszerettessék velük azt.

A nagy sikernek köszönhetően a szervezők azt tervezik, hogy Budapesten a Yunus Emre Központban létrehoznak egy állandó kiállítást a feladatokból, mely az év bármely időszakában látogatható lenne.

Dr. Juhász Tibor megbízott rektorhelyettes elárulta: az Eszterházy Károly Egyetemnek nagyon jó a kapcsolata a Yunus Emre Intézettel, s ennek is köszönhető, hogy Egerbe is eljuthatott a „Kamionnyi Matematika".

Mindez pedig, mint fogalmazott, nagyon jól illeszkedik az egyetem profiljához, hiszen a matematikai- és informatikai intézet munkatársai évek óta dolgoznak a matematika népszerűsítésén.

Kiemelte: a projekt is bizonyíték arra, hogy a matematika egy olyan nyelv, amit a törökök, magyarok és minden nemzet egyformán képes beszélni.

 Fotók: Szántó György

 


< Vissza