Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egerben nyílt meg a kilencedik egyetemi médiaműhely

Utolsó módosítás: 2017. június 16.

Az Eszterházy Károly Egyetemen adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság kilencedik médiaműhelyét, így szeptembertől a diákok és tanáraik már Egerben is a legkorszerűbb szoftverekkel ellátott, csúcsminőségű számítógépeket használhatják tudásuk fejlesztésére.

A kreatív informatikai eszközöket biztosító médiaműhelyek révén az NMHH 2012 óta járul hozzá a felsőoktatási intézményekben folyó magas színvonalú oktatáshoz. Karas Monika, a hatóság elnöke Egerben – Piliscsaba, Pécs, Szeged és Debrecen után – már az ötödik vidéki helyszínen adott át csúcstechnológiás médialabort, amellyel támogatja a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzését. Mint mondta: az egyetemek a tudomány elöljárói, a kommunikáció és médiaszakokon pedig egyenesen létkérdés az, hogy olyan eszközökkel dolgozhassanak az oktatók és a diákok, amelyek megfelelnek a kor igényeinek. "Kulcsfontosságú, hogy olyan tudást szerezhessenek meg a hallgatók ezek között a falak között, amellyel később szakértő alakítói lehetnek a média és a hírközlési iparágnak"– hangsúlyozta beszédében Karas Monika.

Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora kiemelte: "Szerencsések vagyunk, mert egy csodálatos helyszínen adhatunk otthont ennek az európai színvonalú műhelynek." Hozzátette: a nemrég felújított és díjat is nyert C épületet szeretnék teljesen átadni az Egyetem informatikával, matematikával és művészettel foglalkozó intézeteinek, így ez a helyszín kiváló terepe lehet a műhellyel együtt a minőségi oktatásnak. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak azért a lehetőségért, hogy ide költözhetett a kilencedik műhely.

A hatóság 3 MacPro és 3 iMac 27-inch számítógépet, 3 Apple Thunderbolt kijelzőt, 6 Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is. A 13 millió forintból létrehozott médiaműhely gyakorlati szemináriumoknak ad majd otthont, és emellett az egyéni alkotómunkára is világszínvonalú infrastruktúrát biztosít, amely a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmas. A műhely az Eszterházy Károly Egyetemen tanulmányaikat folytató, elsősorban média- és kommunikációtudományi, filmtudományi és vizuális kultúra-oktatásban résztvevő, mediális- vagy képzőművészetet tanuló hallgatók, illetve informatikai- és kommunikációs jogi vagy műszaki-informatikai képzésben résztvevő hallgatók gyakorlati képzését segíti majd.

Az NMHH 2012-ben kezdte meg fejlesztési programját. Olyan médiaműhelyeket hoz létre a felsőoktatási intézményekben, ahol a legújabb informatikai eszközökön, a színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek.

Az NMHH támogatásával eddig megnyitott médiaműhelyek:
1. 2012. december – Pécsi Tudományegyetem
2. 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba
3. 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
4. 2014. október – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
5. 2014. december – Szegedi Tudományegyetem
6. 2015. május – Debreceni Egyetem
7. 2015. szeptember – Corvinus Egyetem, Budapest
8. 2016. október – Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest
9. 2017. június – Eszterházy Károly Egyetem, Eger

Fotó: Szántó György, Berán Dániel


< Vissza