Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

EKF 2023 - Kapcsolj a kultúrára!

Utolsó módosítás: 2018. január 24.

Elkészült az EKF 2023 pályázat 80 oldalas anyagának 16 oldalas kivonata, melyet sajtótájékoztatón mutatott be az önkormányzat az Eszterházy Károly Egyetemen. A pályázatban intézményünk is szerepet vállalt, az elvégzett és a leendő feladatokról oktatónk, Csontó Lajos számolt be a résztvevőknek.

Fény, vizualitás, fiatalok megszólítása - többek között ezekre a témákra épül a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre pályázó Eger anyaga - fogalmazott  Habis László polgármester a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: egy hatvanezer lakosú városnak a fejlődés szempontjából óriási lehetőséget jelent egy ilyen pályázat sikere. A sikerhez a város feltételei adottak, hiszen Magyarország legnépszerűbb vidéki turisztikai célpontjaként Eger egyik legfőbb vonzereje ma is hagyománya és kultúrája. A polgármester kiemelte: a pályázat egyik legfontosabb küldetése a fiatalok bevonása.


Koltai Lajos operatőr, a pályázat művészeti vezetője elmondta: a projektben két művészeti ág, a képző- és a filmművészet kap kiemelt szerepet, mivel Eger két világhírű "fényművésze", Kepes György és Illés György munkássága meghatározó kiindulópontja lehet a 2023-ra tervezett legfőbb helyi kulturális eseményeknek.

Az egyetem elvégzett és tervezett feladatait Csontó Lajos, a Vizuális Művészeti Intézet Média és Design Tanszékének tanszékvezetője ismertette. Mint mondta, konferenciákkal, kulturális programokkal segítené az egyetem a pályázat sikerét, az együttműködésben elsősorban a Vizuális Művészeti Intézet, a Történelemtudományi Intézet keretén belül működő Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék, valamint az Ének-zene Tanszék vesz részt. Az egyetem feladatait összefoglaló anyagot itt olvashatják.

A sajtótájékoztatón Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója elmondta: együttműködési megállapodást kötöttek az önkormányzattal, melynek köszönhetően a 105 éves Uránia Moziban egy multifunkcionális filmes központ jönne létre, amely filmmúzeumként, oktató-moziként és multimédiás élményközpontként egyaránt működne. Hozzátette: a tervek szerint a Magyar Nemzeti Filmarchívum az Eszterházy Károly Egyetemmel stratégiai megállapodást köt, melynek köszönhetően az egri intézményben filmarchivátori és filmrestaurátori szakképzés indulhat 2018-ban.
A sajtótájékoztatón bemutatták az EKF 2023 pályázati filmjét is, melyet Domán Dániel készített az önkormányzat megbízásából.
A pályázatban Eger hazai partnerei: Eszterházy Károly Egyetem; Magyar Nemzeti Filmarchívum; Bükki Nemzeti Park Igazgatósága; Egerszalók Község Önkormányzata; Demjén Község Önkormányzata; Novaj Község Önkormányzata; Andornaktálya Község Önkormányzata; Maklár Község Önkormányzata; Bélapátfalva Város Önkormányzata; Felsőtárkány Község Önkormányzata; Szarvaskő Község Önkormányzata; Szilvásvárad Község Önkormányzata; Noszvaj Község Önkormányzata; Ostoros Község Önkormányzata.

Eger nemzetközi partnerei: Cseh Kulturális Központ; Cervantes Intézet; Olasz Intézet; Francia Intézet; Lengyel Intézet; Török Intézet; Finnagora; British Council; Geothe Intézet; Román Intézet


< Vissza