Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

EKF 2023: Kapcsolj a kultúrára!

Utolsó módosítás: 2017. május 10.

Az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékének hallgatói és oktatói tervezték az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázat arculatát. Appel Sebastian harmadéves hallgató tervei alapján a fényjelenség grafikai megvalósítása és a csillagmotívum megjelenése volt a fő szempont - mondta el Zeman Zoltán művésztanár a pályázat nyitó rendezvényén.


Az óriásplakát

Kapcsolj a kultúrára! – ez a szlogen hatja át az EKF 2023 pályázatot, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a pályázat arculatát és szignálját. Az arculati terv az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékének munkája. Zeman Zoltán művésztanár elárulta: Appel Sebastian harmadéves hallgató tervei a csillagmotívumra helyezték a hangsúlyt, egyrészt az Európai Unió jelképére, másrészt az Egri Csillagra, az Egri csillagokra utalva. Hozzátette: Kepes György műveire asszociálva fontos szerepet kapott a fényjelenség grafikai megvalósítása is.


A logó

A pályázat szignálja Fehér Zsombor, a Kerekes Band zenészének nevéhez fűződik, aki tagja az EKF 2023 projektben résztvevő zenei csoportnak is. Elmondta: a szignál megalkotása során az Eger szó betűinek zenei hangjai ihlették. A dallamban, bár modern hangzású, fellelhetőek a magyar népdal és az egyházi zene gyökerei is.

A sajtótájékoztatón bemutatták a pályázatot segítő művészeti csoportok vezetőit is: Koltai Lajos művészeti igazgató munkáját segíti, és a képzőművészeti csoportot vezeti Csontó Lajos, Munkácsy-díjas képzőművész, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének oktatója. A zenei csoportot Gulyás László, az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola igazgatója, a filmes csoportot Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetője, az építészeti csoportot Rátkai Attila főépítész vezeti, de munkájukat segíti még többek között dr. Verók Attila, az Eszterházy Károly Egyetem Kulturális Örökség és Művelődéstörténeti Tanszékének docense és Fajcsák Dénes építész.


Zeman Zoltán ad interjút a helyi médiának

Habis László polgármester úgy fogalmazott: Egernek az a törekvése, hogy megmutassa, hogyan tud a városban szorosan együttműködni tudomány és művészet. Az itt élő, vagy a városhoz kötődő művészek mellett fontos szerepet kap többek között a város történelme során kialakult nemzeti sokszínűség, Gárdonyi öröksége, a film- és a képzőművészet, a művészetre való nevelés is.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte: a pályázatnak köszönhetően 2023-ra Eger nemcsak az ország, hanem a kontinens turisztikai térképén is kiemelt szerepet tölt majd be. Martonné Adler Ildikó alpolgármester a partnerkapcsolatokról szólva hangsúlyozta az Eszterházy Károly Egyetemmel és az egri érsekséggel való együttműködést, de fontosnak tartja a környező települések, a kisebbségi, nemzetiségi önkormányzatok és a testvérvárosok bevonását is.


Koltai Lajos

Koltai Lajos, a pályázat művészeti igazgatója úgy fogalmazott: a munka során a város kulturális kincseit, értékeit szeretnék megmutatni, s mint mondta, gondolkodásukban fő szerepet kap a fény, a fényművészet.

Fotó: Szántó György


< Vissza