Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Elhunyt Dr. Budai László

Utolsó módosítás: 2017. május 30.

Életének 83. évében elhunyt Dr. Budai László magyar–angol szakos középiskolai tanár, tankönyvíró, nyelvész, az egri Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára, professor emeritus.

Dr. Budai László Jászapáti szülötte, itt végezte általános iskolai és gimnáziumi tanulmányit. Mindig is tősgyökeres jásznak vallotta magát. Eredetileg rajztanár szeretett volna lenni, de 16 éves korában rabul ejtette az angol nyelv. A gimnáziumi évek után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–angol szakán tanult. Előbb az Egri Dobó István Gimnáziumban, majd a hatvani Bajza József Gimnáziumban tanított. 1970 augusztusában nevezték ki az akkor Ho Si Minh Tanárképző Főiskola (ma: Eszterházy Károly Egyetem) Angol Nyelv és Irodalom Tanszékére adjunktusnak. 1975-től tizenöt éven át vezette a tanszéket. Tanított az ELTE-n, a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán és a Veszprémi Egyetemen is.

Módszertani kérdésekkel a szakosított tantervű osztályok megalakulása után kezdett behatóbban foglalkozni. Nagyon termékeny tankönyvszerző volt, több mint nyolcvan kötete látott napvilágot. A tankönyvírás mellett a tanítás volt az élete. Egy három évvel ezelőtt készült interjúban elárulta: 1957 óta tanít és 2014-ig csak hat napot hiányozott a munkából.

Dr. Budai László nyelvzseni volt, az angol nyelvtanítás és nyelvészet meghatározó alakja. Tanítványai tisztelték, szerették, generációk nőttek fel a módszerén. Munkáját számtalan díjjal elismerték. 2016-ban megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet, mely a Magyar Érdemkereszt legfelső fokozata.

Dr. Budai László temetése május 30-án 16 órakor lesz a Felnémeti temetőben.

Tanár Úr, nyugodjék békében!

 


< Vissza