Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Elindult a szüret

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 11.

Az idei termésről, a szüreti programokról is kérdeztük Hegyi Ádámot, az Eszterházy Károly Egyetem szőlőbirtokának vezetőjét.

– Az idei évjárat több kihívással is szolgált, virágzás végétől – június eleje – egészen a szüretig komoly peronoszpórafertőzés volt borvidék szerte, illetve kisebb-nagyobb jégesők is voltak az Egri borvidék hegyközségeiben. Az érési idő és a vegetáció hosszának szempontjából átlagosnak mondható ez az év, viszont a cukortartalom mellett mérhető savak általában magasabbak, amely a fehérborok és a rozéborok esetén kedvező, viszont a vörösboroknál nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ne legyenek túlzóak – osztotta meg velünk Hegyi Ádám.

Elárulta: a szüretet augusztus 27-én kezdték, és várhatóan október végére fejezik be, de ha lesz lehetőségük aszús bogyókból készült késői szüretelésű bor készítésére, akkor a befejezés időpontja novemberre is áttolódhat. Idén hat ovis szüretre és egy hallgatói szüretre készülnek: Facebook-oldalukon megosztják az aktualitásokat a programokkal kapcsolatban is.

A pályázati feladatokra kitérve a birtokvezető elmondta: a GINOP 2.3.2 szőlő-bor kutatás fejlesztési kiválósági központ szokásos szüreti feladatai idén is komoly készülést és szervezést igényelnek, több mint ötszáz kísérleti bor és megközelítőleg háromezer boranalitikai mérést végeznek el a szüret alatt immár sorozatban harmadik éve. Ezen kívül egy új szőlőlevél analizáló algoritmus fejlesztésén kezdtek el dolgozni, mely a fajták és a változatok meghatározására lesz alkalmas.

Fotók: Berán Dániel, Fendrik Zsóka


< Vissza