Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Elindult az Eszterházy Borklub

Utolsó módosítás: 2017. október 03.

Az Eszterházy Szőlőbirtok mutatkozhatott be az Eszterházy Borklub első rendezvényén. A borkóstoló fontos célja az, hogy a diákoknak megismerjék az Egri Borvidék borait és sajátosságait, a minőségi borkészítés részleteit.

A borklub kezdeményezése közös terv és közös cél volt. A hallgatók részéről merült fel az igény arra, hogy megismerjék az egri borvidéket és hazánk borait. A rendezvénynek a Kutatási és Fejlesztési Központ G épülete adott helyet, ahol hallgatók és dolgozók közösen vehettek részt a programon.


A borkóstolón az Eszterházy Szőlőbirtok borait és munkáját Hegyi Ádám István mutatta be két fehér, két rosé és két vörösbor kóstolása közben. A borsor tételei között az elmúlt év borai mellett a már készülő idei borokból is ízelítőt kaphattak a résztvevők. Köztük Dr. Liptai Kálmán rektor úr is, aki egy rövid elismerő hozzászólással köszönte meg a Szőlőbirtok dolgozóinak munkáját, felhívva a figyelmet a tényre, hogy a bemutatott borok az elmúlt év áldozatos és kitartó munkájának köszönhetőek. Egy év egy borászat életében nagyon rövid időnek számít, ezért is kitűnő eredmény, hogy a borkóstoló megvalósulhatott.

A borok bemutatása után Hegyi Ádám István elmondta, hogy 2016-ban került az egyetem gondozásába 25 hektár szőlőterület Egerben, és 7 hektár szőlőterület Gyöngyösön, amelyeken a kutatásfejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a régió egyediségeit hangsúlyozó nemzetközi színvonalú minőségi szőlőtermesztésre és borkészítésre.
Az Eszterházy Szőlőbirtok borai közül 2016-ban két tétel került kereskedelmi forgalomba, az Eszterházy Egri Csillag és az Eszterházy Rosé.


A programon több érdekesség is elhangzott az adott bor készítéséről, a szőlő gondozásától odáig, hogy a címke a palackra kerül. Sok gyakorlati részlettel, borvidéki sajátossággal és nemzetközi példával megismerkedhettek a részvevők, miközben kóstolták az Eszterházy Szőlőbirtok borait és a közeli és távoli tervekről is kaptak információt.
A bemutató végén a tételek visszakóstolása, a vélemények cseréje, a kialakult beszélgetés mind egy olyan pozitív visszacsatolása volt helyben a rendezvénynek, ami a jövőbeli Eszterházy Borklub terveit támogatja. A program az Egyetem Hallgatói Önkormányzata, az Egri Campus Hallgatói Önkormányzat és az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ Eszterházy Szőlőbirtok közös szervezésében jött létre.

Fotó: Szántó György

 


< Vissza