Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Éljen soká Regina!

Utolsó módosítás: 2017. április 19.

Dokumentumszínházi előadás az Egri Campuson.

Időpont: 2017. április 25., kedd 19:00 óra

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem B épület, Nagyelőadó (földszint) 3300 Eger, Egészségház utca 4.

"A Sajátszínház program 2016 nyarán indult el az Egerhez közeli Szomolyán. A programban a digitális történetmesélés és a szociodráma módszerein alapuló műhelyeket hoztunk létre. E műhelyek tagjai a településen élő, javarészt közmunkás roma nők voltak, akik saját történeteiket mesélték el a filmeken, és az általuk megélt helyzeteket játszották újra a szociodráma alkalmakon. Később nyolcan közülük részt vettek a Szívhangok társulat megalapításában, hogy létrehozzák a saját történeteikből építkező dokumentumszínházi előadást, amelynek címe: "Éljen soká Regina!".

A szomolyai helyi bemutató után az Eszterházy Károly Egyetemen játszuk a darabot a Szociálpedagógia Tanszék és az Egri Roma Szakkolégium meghívására. Az előadásra elsősorban olyan szociálpedagógia, kommunikáció, média, szociális munkás, pszichológia, pedagógia szakos egyetemi hallgatókat várunk, akiket érdekel egy olyan művészet alapú társadalmi bevatkozás, amelyben 30-45 éves roma nők a gyerekvállalással és anyasággal kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a közönséggel - a sztereotípiákon túl.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az előadáson való részvételi szándékát kérjük, előre jelezze az alábbi linken:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftISwmvFPgPuZ-32COePTOGlPCGZM_Bb2YXFZp7DNP2yC8nQ/viewform

Két Borsod megyei falu, Szomolya és Sály közmunkás brigádjainak tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagyanyák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Nyolc roma nő, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől. A helyi rossz minőségű iskolákból illetve azok speciális tagozatairól hamar kipotyogtak. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket. Egyéni harcokat vívnak egy feudalisztikus és ellenséges világ náluk több hatalommal és erőforrással bíró képviselőivel, akiktől függenek, akiknek sokszor kiszolgáltatottak. Napról-napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt maguknak is, hogy érnek valamit. Az előadás roma nők és az intézmények találkozásán keresztül azt a kérdést vizsgálja, hogy mivel jár gyereket vállalni és felnevelni ma Magyarországon.Vagyis a nagy szavakon és a személyes érzéseken túl: mi is az anyaság?"

Az előadás szereplői: Báder Renáta, Horváth Róbertné (Rita), Horváth Zsanett, Kállai Gergőné
(Vali), Lakatos Rudolfné (Noémi), Orgon Ilona, Suha Judit és Sárosdi Lilla
Közösségszervező: Lázár Irén, Horváth Zsanett
Rendezőasszisztens: Háda Fruzsina
Dramaturg: Gyulay Eszter
Digitális történetmesélés: Lanszki Anita
Szociodráma: Teszáry Judith
Dokumentumfilm: Hegyi Dávid
Kutatásvezető: Horváth Kata
Rendező: Romankovics Edit

Fb-esemény: https://www.facebook.com/events/282004085559504/ 


< Vissza