Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Élménysuli címeket vehettek át

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 18.

Országos lefedettségűvé vált a Komplex Alapprogram (KAP), a résztvevő iskolák száma háromszáz fölé emelkedett. Kedden tizenkét intézmény vehette át az Eszterházy Károly Egyetemen az Élménysuli címet.

Az átadó ünnepség előtt sajtótájékoztatót tartottak a Komplex Alapprogram eddigi eredményeiről. Dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora úgy fogalmazott: a projekt minden elképzelését felülmúlta, Magyarország nagy egyetemei összefogtak, hogy együtt egy nagyon jó dolgot teremtsenek. Hangsúlyozta: egy módszert, egy lehetséges jó utat alkottak meg és kínálnak az iskolák számára, mely módszer filozófiájának középpontjában az életre nevelés, a hátrányok leküzdése áll. Hozzátette: a harmadik évhez érve a fejlesztés folytatódik, a csapat tovább dolgozik a módszer tökéletesítésén.

Ezt erősítette meg Dr. Révész László, a Komplex Alapprogram szakmai vezetője is. Feladataik közül kiemelte a tudásmegosztást és a kapcsolatépítést. Szólt a KAPOCS-iskolahálózatról, melynek célja, hogy összefogja a KAP-ot megvalósító intézményeket, számukra szakmai fórumot biztosítson – jelenleg közel negyven iskola tagja ennek a hálózatnak. Mint azt megtudhattuk, az iskolahálózat tagjai pályázat útján nyerhetik el az Élménysuli címet. A sikeres pályázat feltétele, hogy az iskola beépítse mindennapi pedagógiai gyakorlatába a Komplex Alapprogram szakmai és tartalmi elemeit. Ezúttal tizenkét intézmény nyerte el az Élménysuli címet, amit a sajtótájékoztatót követő ünnepélyen vehettek át.

Dr. Racsko Réka, az Informatikai Fejlesztésekért Felelős Munkacsoport vezetője beszámolt a KAP honlapjának megújulásáról. A portál disszeminációs és kommunikációs platformként, valamint belépési felületként szolgál a résztvevő intézmények számára. Az online felületen keresztül szerkeszthetők óravázlatok, s elérhető a Tudástár is, melyben egy-egy komplexóra- vagy alprogrami foglalkozásterv elkészítéséhez találhatnak segítséget. A program valamennyi kiadványa is elérhető a felületen.

Csemer Boglárka, a program nagyköveteként szintén szólt néhány szót a sajtótájékoztatón. Elhangzott: örömmel állt a program szellemisége mellé, mert meggyőző volt számára az a szakértelem és tudásbázis, amit látott. Mint mondta, az egész élet tanulás, kellő nyitottsággal és alázattal pedig a határ a csillagos ég.

Dr. Liptai Kálmán ünnepségen elhangzott beszédében biztosította a résztvevő intézményeket arról, hogy a projekt végén is együtt, egy csapatként dolgoznak majd a résztvevőkkel, akikkel elengedve a korlátokat, közös gondolatokat fogalmaztak meg az iskoláról, az oktatásról.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel

A rendezvény az EFOP-3.1.2-16-2016-00001 „Köznevelés módszertani megújítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése céljából – komplex alapprogram bevezetése a köznevelési intézményekben” című projekt támogatásával valósult meg.


< Vissza