Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Előadás a nemzetközi konferencián

Utolsó módosítás: 2019. június 28.

Bednanics Gábor, az Irodalomtudományi Tanszék főiskolai tanára angol nyelvű előadást tartott az East-Central European Literature in/as World Literature konferencián.

Több évtizedre visszatekintő együttműködés keretében szervezték meg az ELTE-n az East-Central European Literature in/as World Literature című konferenciát. A hetvenes években magyar és délszláv kutatók egy térségi tudományos eszmecserét kezdeményeztek, ahol a közép-európai irodalmi kérdéseket vitatták meg. Ennek folyománya lett az 1990-es évektől kezdődő, háromévenkénti rotációban (hol Horvátországban, hol Magyarországon) rendezett konferenciasorozat, amelyhez többek között német, osztrák, orosz, angol közreműködők is csatlakoztak. Bednanics Gábor immár ötödik alkalommal vesz részt a sorozatban, amelynek idén a világirodalom és Közép-Európa adta a témáját.

Oktatónk Craving for Modernity. Some Central-European Attempts in Renewing Literature című előadásában osztrák és magyar századfordulós példákon keresztül mutatta be, hogyan jelenik meg a megkésettség és az új iránti törekvés a modernség korában, mennyire a jelenség része ez a kettősség, és hogyan viszonyul az irodalomtörténet-írás modelljeihez a modern kifejezés használata.

A konferencia programja:
https://www.btk.elte.hu/content/east-central-european-literature-in-as-world-literature.e.3840


< Vissza